Aan de Molenvelden in Gierle maakt de gemeente dit voorjaar een groot grasterrein. De site grenst aan de meisjeschiro van Gierle en aan een speelbos. De jeugd zal dus dankbaar gebruik kunnen maken van het nieuwe terrein.

Gezinnen kunnen er terecht om te picknicken of te spelen. De gemeente vergroot ook het speelbos. 900 bomen zorgen ervoor dat het bos 2400 vierkante meter groter wordt.

Op de plaats waar de tijdelijke basisschool stond zaaide de gemeente vorig jaar al gras in. Daarnaast kocht de gemeente tegenover turnzaal Brulens een zonevreemde woning met wat gronden die aansluiten bij het huidige terrein. Dit terrein gaat de gemeente nu onder handen nemen.

Schepen van Jeugd Chiel Danckers (Groen): "Momenteel ligt het stuk braak. We willen het zo snel mogelijk in orde maken zodat onze inwoners er gebruik van kunnen maken. Door gras in te zaaien, ligt het terrein er onmiddellijk mooi bij en kan er op gespeeld en gewandeld worden.

Naast de woning die we kochten, stond ook een naaldbos. De eigenaar heeft het bos nog voor we het kochten, gekapt omdat het aangetast was door de letterzetter en de bomen dreigden om te vallen.

Om het verlies aan bos alvast te compenseren gaan we het speelbos met 2400 vierkante meter uitbreiden."

De totale oppervlakte van het terrein is meer dan 20 000 vierkante meter. Voorlopig wordt het terrein dus ingezaaid met gras, maar op lange termijn wil de gemeente het grootste gedeelte van het terrein omtoveren tot een aangename en leerrijke natuuromgeving die verbindend werkt.

De invulling zal gebeuren samen met de basisschool, de chiro en de inwoners. De ruimte waar de tijdelijke school en de woning stond, houdt de gemeente achter de hand om een polyvalent gebouw te kunnen bouwen.

Schepen van Openbare Werken Tom Kersemans (N-VA): "Bij het begin van de legislatuur hebben we ervoor gezorgd dat turnzaal Brulens terug veilig was om te sporten. Het gebouw is over een paar jaar echter aan vervanging toe. Daarnaast is parochiezaal Sint-Jan stilaan versleten.

We moeten er dus voor zorgen dat we een plan klaar hebben als deze zalen niet meer bruikbaar zijn. Dat is ook de reden waarom we de woning vorig jaar kochten.

Op deze manier hebben we een mooie site gecreëerd in het centrum van Gierle waar we naast ruimte om te spelen en te wandelen ook plaats hebben om de sportieve en culturele noden van onze inwoners op te vangen. Uiteraard gaat het om plannen voor lange termijn.

Volgend jaar willen we samen zitten met de inwoners van Gierle en de parochie om te bekijken wat het dorp nodig heeft en hoe we de turnzaal en de parochiezaal op termijn kunnen vervangen."