U bent hier

Politie Neteland met drugwasstraat op Replay festival : 26 druggebruikers betalen hoge boetes

Herentals
30.04.2017 - 00.15u
Door: Herman Gezelle

Lokale politie Neteland organiseerde zaterdagavond een drugcontrole met behulp van een drughond aan de ingang van het Replayfestival in Herentals. De politie fouilleerden een 120-tal mensen. Bij 26 personen werd drugs gevonden. Zij kregen onmiddellijk een boete voorgeschoteld die cash, via betaalautomaat of bankoverschrijving kon betaald worden.

In totaal werden voor 3.225 euro boetes opgelegd.

'Vrijdagavond kwamen op de Afterwork 1.500 fans genieten, zaterdag begroetten we 5.000 danceliefhebbers, dus we zijn héél tevreden', lacht organisator Jentle Lambaerts. 'De medewerking met politie Neteland liep erg vlot. Op alle festivals heb je bezoekers die zich willen drogeren.  Replay wil expliciet drugsvrij blijven'.

'Voor de drugcontrole organiseerde het team drugs van politie Neteland voor het eerst een drugwasstraat op een evenement in de politiezone', weet Dirk Van Peer, commissaris perswoordvoerder politie Neteland.  'In deze wasstraat speurt een drughond sporen van drugs op.

De vermoedelijke drugbezitter wordt vervolgens gefouilleerd in een afgeschermde ruimte. Wanneer een gebruikershoeveelheid drugs wordt aangetroffen,  wordt hij overgebracht naar een administratieve ruimte.

Daar krijgt hij een boete voorgeschoteld van 75 of 150 euro al naargelang de soort drug die aangetroffen werd. Hij kan deze boete onmiddellijk cash, via betaalautomaat of met bankoverschrijving betalen. Door deze betaling vervalt de verdere vervolging/veroordeling.

De gevonden drugs wordt vernietigd.

Een dealer kan niet van deze "service" genieten. Hij wordt gearresteerd en ter beschikking gesteld van het parket van de Procureur des Konings. Hij krijgt een PV aangesmeerd en moet zich later voor de rechtbank verantwoorden.  Op Replay werden dit jaar geen dealers opgepakt.

De aanpak van drugdelicten met een geldboete, onmiddellijk minnelijke schikking genoemd, werd vooraf overlegd met het parket en het stadsbestuur en met de organisator afgesproken.

Voor de drugactie zette de politie 13 personeelsleden en een drughond in.

De actie beoogt een preventief en repressief effect. Preventief om druggebruikers en dealers af te schrikken en repressief om drugbezitters onmiddellijk te beboeten.

Door de medewerking van de organisator wil deze duidelijk maken dat drugs niet thuishoren op festivals.

De politie stelde verder nog één PV op voor slagen en verwondingen. Eén persoon werd opgesloten voor openbare dronkenschap.

Voor de rest verliep het festival zonder problemen', besluit Dirk Van Peer politie Neteland.   (pp - foto's NNieuws).

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto