U bent hier

'Requiem' natus est

Geel
03.05.2021 - 09.12u
Door: Mark Jaspers

Rocken onder vrienden met een knipoog naar Foo Fighters, Radiohead en Nothing But Thieves: dat is sinds 2015 het plan van Yellow City, een verbond van vier Kempenzonen uit Zammel.

Dat is een deelgemeente van het Kempense Geel, waarmee je meteen ook weet waar de groepsnaam vandaan komt.

De leden van Yellow City leerden elkaar kennen op school en in de jeugdbeweging, maar de kiem van de groep ligt later, in hun studententijd. Van samen jammen kwam al snel de ep Four (2016).

Live werkte Yellow City intussen al flink aan haar reputatie in Geel en omstreken. De groep deelde de affiche van Na Fir Bolg met onder anderen Douglas Firs en Frank Vander Linden, speelde het voorprogramma van Fixkes en Laura Tesoro en nam een geslaagde cover op van Ziet em duun: hun versie van Van Echelpoels hit werd bijna 20.000 keer bekeken.

Debuutalbum Requiem toont meer ambitie en diepgang dan alles wat de groep tot nu toe liet zien. De titel alleen al: Requiem, een dodenmis van frontman Dries Van den Bulck voor zijn vader, de man die hem de liefde voor muziek bijbracht en uit het leven stapte toen Dries zestien was: “Ik kreeg te horen dat hij een depressie had, zonder dat ik echt wist wat dat was.

Ik herinner mij vooral nog dat hij overdag geen energie meer had. Dat hij thuis enkel nog maar in de zetel kon liggen, terwijl hij ‘s nachts de slaap niet vatten kon.” Die periode heeft Dries getekend als songwriter, iets wat je goed hoort in de tekst van single Silence: “I’m calling you with my voice / you answered me with silence”.

Maar Requiem is meer dan een afscheidsalbum. Het gaat evengoed over verzuring (Dance), de ambitie die je als familieman nog steeds mag hebben (Patience) en het warme nest waar Van den Bulck als kind in opgroeide (Home).

Dat de frontman van Yellow City enkele weken geleden zelf voor het eerst vader werd, geeft de muziek een extra laag. Of zoals hij het zelf zegt: “De zoon is gestorven, de vader geboren.”

In aanloop naar Requiem volgen nog twee singles, Dance (7 mei) en Patience (28 mei).

Meer weten over Yellow City? yellowcityofficial@gmail.com 

“Requiem” verschijnt op 25 juni en is hier al te beluisteren.

Zanger Dries Van den Bulck schreef een track-by-track voor het album, die je hier kan lezen.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto