Vanmorgen werden de wieken van Keeses Molen opnieuw gehesen en gaat de laatste fase van de restauratie in.

"Van zodra het wiekenstel gemonteerd, gebalanceerd en gekoppeld is, stellen we alles in het werk om het binnenwerk operationeel te maken", vertelt molenbouwer John De Jongh.

De volgende weken wordt de omgeving aangelegd, het terrein opgehoogd en afgeschermd. Stilaan kan de molenaar zijn molen overnemen. "Nog enkele weken proefdraaien, wellicht nog wat afstelwerk en daarna kan de molen terug volwaardig draaien", vertelt Jef Van de Putte, de nieuwe molenaar van Keeses Molen.

De wieken hebben niet alleen een functionele waarde, maar ze vertellen ook een symbolisch verhaal. Bij rust kunnen de wieken in een bepaalde stand gezet worden. Ze kunnen zo een boodschap van vreugde of verdriet vertellen.

"Binnen enkele weken zullen de voorbijgangers weer kunnen genieten van een draaiende en malende molen", stelt schepen van erfgoed Rob Guns. "De beheerswerken aan de omgeving werden de afgelopen weken afgerond, enkele bomen werden verwijderd voor en achter de molen om de windvang en werking optimaal te kunnen laten verlopen."

De metalen roeden maken samen met het houten hekwerk en voorzoom en windborden de wieken. De specifieke vormgeving van het hekwerk zorgt voor een maximale windvang en krachtoverbrenging.

Om voor het malen nog extra kracht bij te zetten, kan de molenaar de zeilen spannen op het hekwerk. Zoals de meeste molens in België en Nederland zullen ze wieken steeds in tegenwijzerzin draaien.'