In het REVAlution Center van het AZ Herentals testte Kristel Gevaert, de directrice van To Walk Again vzw, gisterochtend Vibramoov uit, een applicatie van het Franse Technoconcept die de hersenen stimuleert om ledematen te bewegen.

Het beeld dat de hersenen hebben van de manier waarop je moet stappen is bij mensen met een neurologisch letsel compleet verstoord. De Vibramoov probeert dit beeld te herstellen. Het apparaat werd in juli 2016 in het Franse Marseille door Technoconcept ontwikkeld.

Het REVAlution Center is een samenwerking tussen To Walk Again, Mobilab van Thomas More, Orthopedie Van Haesendonck en het AZ Herentals en focust op de ontwikkeling van hoogtechnologische revalidatietoepassingen om secundaire complicaties zoals blaasproblematiek, osteoporose, drukwonden ... aan te pakken.

'De Vibramoov zorgt voor trillingen die de hersenen helpen om connectie te maken met de spieren en die stimuleren om te bewegen', weet Carl Baeten, Product Manager van Gymna, leverancier van revailidatie-apparatuur.

"Voorloper in Vlaanderen, nog niet op de Belgische markt"

"Het product is een voorloper in Vlaanderen en is zelfs in België nog niet op de markt. In dit hebben we het product vier weken getest om te kijken waar er nog aanpassingen aan moeten gebeuren of om te kijken voor welke doelgroep dit nu bedoeld is.

Tijdens deze korte proefperiode heeft het REVAlution team een mooie analyse kunnen maken van de voordelen, beperkingen en uitdagingen waar deze ontwikkeling voor staat. Zo kan REVAlution haar steentje bijdragen om dit product nog beter te maken.'

Kristel Gevaert, directrice van To Walk Again vzw en zelf verlamd aan de benen, gebruikte gisteren voor de eerste keer het apparaat. "Het is heel raar om die trillingen te voelen, het doet vanalles met mijn hoofd", zegt ze.

"Ik kijk welke beweging het programma aangeeft en wat zou moeten uitgevoerd worden. In het begin kan je de benen bewegen door die trillingen, maar naarmate het vordert begon ik zelf mijn benen spontaan omhoog te brengen. Het is echt knap, want mijn hersenen zijn dat beeld van hoe ik mijn benen moet bewegen helemaal verleerd."

(belga/pb/KG)