Het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) Kempen lanceert met steun van 21 gemeenten, Welzijnszorg Kempen en de provincie Antwerpen 'de gele doos' in de regio Kempen.

De gele doos is een doos voor belangrijke medische en andere informatie voor hulpdiensten. Je bewaart ze in de koelkast.

Door een sticker te plakken op de binnenkant van de voordeur, weten hulpverleners dat er een gele doos in de koelkast zit. Zo vinden ze snel de nodige informatie om gepaste hulp te bieden in een noodsituatie.

21 Kempense gemeenten doen mee

RPO Kempen deed een oproep aan de Kempense gemeenten. "Samen gaan ze in de loop van dit jaar 65.000 gele dozen verdelen onder hun oudere inwoners en inwoners met een chronische ziekte of beperking", zegt RPO Kempen voorzitter Wilfried van Opstal trots.

"Zo dragen ze bij aan het gezond ouder worden in hun gemeente."

"Alles ligt nu klaar in mijn gele doos"

Met de overhandiging van de eerste gele doos aan Ronny Jansen, een Turnhoutse senior, geeft RPO Kempen de aftrap van het project. "De gele doos is voor mij en mijn familie een geruststelling" getuigt Ronny Jansen.

"In een noodsituatie ben je vaak niet meer in staat om de juiste informatie te geven. Alles ligt nu klaar."

Door veel schouders gedragen

"Onze seniorenraad vroeg mij om de gele doos bij de Turnhoutse senioren te verdelen", vertelt de Turnhoutse schepen van Welzijn Kelly Verheyen.

"Omdat hulpdiensten zoals politie en brandweer verantwoordelijk zijn voor meerdere gemeenten, ben ik blij dat ook heel wat andere gemeenten en seniorenraden via RPO Kempen en Welzijnszorg Kempen warm gemaakt zijn voor het idee. Ik vind het heel krachtig dat nu al 21 gemeenten in de Kempen mee doen."

Koen Rombouts, voorzitter van Welzijnszorg Kempen: "Op andere plaatsen heeft de gele doos zijn nut bewezen. De gele doos kan levens redden. We hebben geen seconde geaarzeld om mee op de kar te springen".

Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen is meter van het project. Gedeputeerde De Haes liet de gele doos opnemen in het programma van Campus Vesta, het provinciale opleidingscentrum voor brandweer, politie en medische eerstehulpverleners. (pp)