U bent hier

Schitterend Decap-Stock Festival en opendeur bij Orgels Decap

Herentals
13.09.2019 - 23.55u
Door: Mark Jaspers

Vrijdagavond kon je aan het Langepad bij Orgels Decap genieten van het eerste Decap-Stock festival. Decap is méér dan alleen maar orgels die het internationaal muzikaal landschap van 100 jaar geleden domineerden.

Het is een constante zoektocht met een muzikantenhart en een ingenieursbrein, naar de ultieme samenwerking tussen de (actieve) muziekliefhebber en softwarematig aangestuurde muziekinstrumenten.

Dat deze zoektocht nog steeds resulteert in een meer dan relevante aanwezigheid in de huidige muziekscène, bewijzen ze met het Decap-Stock Festival waar de door toptechnologie aangestuurde instrumenten en de hedendaagse muzikanten broederlijk het podium delen.

Op het live-menu stonden de schitterende Fusion Cab, Nathalie Van den Meutter, Trilax en een afsluitende set met enkele gastvocalisten.

Na het live-geweld nam het duo Mascotte met de Decap Beat Machine DJ-gewijs de scepter over.  Ingrid Ryken was presentatrice van dienst.

Fusion Cab

'Tony Decap en Paul Vrindts baarden na een lange en doordachte zwangerschap hun kindje Fusion Cab en zagen dat het goed was.  Niet zo maar melodietjes spelen, neen, zweten en zwoegen om er voor te zorgen dat u niet kan horen dat het zweten en zwoegen was om deze muziek eigen te maken.

Fusion Cab brengt instrumentale aan Jazz-Funk-Soul-rakende muziek van onder andere Pat Metheny, het Joey DeFrancesco Trio en de Jimmy Herring Band.'

Nathalie Van den Meutter

'Je kent haar waarschijnlijk van bands zoals Luna, Diamonds on the Rocks en De Havilland. Indien niet, dan moet u haar dringend leren kennen.

Gezegend met een veelzijdige stem die geluid geeft aan emotie en de gave heeft om de perfecte harmonie te vinden tussen kracht en zachtheid, daagt zij zichzelf constant uit om de limieten van haar kunnen te verschuiven.

Laat je meevoeren op haar hemelse stem doorheen het repertoire van onder andere Jessie J, Amy Winehouse en Lizz Wright. Begeleidingsband van dienst is Fusion Cab.'

Trilax

'Jong, fris en ambitieus. Zo kan je de drie talentvolle dames wel karakteriseren. Zij geven het DECAP-Stock Festival een aanstekelijke poppy touch.

Samen met enkele doorwinterde rasmuzikanten, brengen zij zeer getrouwe versies van songs van onder andere Bruno Mars, Jason Derulo en Litlle Mix.

Het was genieten en er werd flink gedanst tijdens de set van Emma, Caro en Alexandra.'

'With a little help from my Friends'

'In de vierde set van de avond passeerden de sterren opnieuw de revue in een smeltkroes van stijlen.  En als je dacht dat Jo Verboven enkel een meer dan uitstekende drummer is, dan hebt u het grondig fout... Nathalie Van Den Meutter en de meisjes van Trilax kwamen ook een handje toesteken tijdens deze laatste sfeervolle en dansbare set.'

DJ Mascotte met Decap Beat Machine

'Mascotte is een DJ- en producerduo uit Gent. Met hun opzwepende, doch elegante (deep) house en (melodic) techno speelden ze al op tal van binnen- en buitenlandse festivals ten dans.

Tijdens hun live show staat het DECAPorgel centraal. De traditionele orgelklanken worden versterkt, vervormd en smelten samen met de electronische beats.'

Zaterdag 14 september opendeur

De tweede dag bij orgels Decap start met een opendeurdag. Het bouwen van orgels vereist kennis en vaardigheden gespreid over vele disciplines. Zelfs in éénzelfde discipline zijn er verschillende vaardigheden.

Zo wordt houtbewerking in drie hoofdcategorieën verdeeld: frontbouw (het grotere werk), pneumatiek (mechanica in hout, het kleinere maar veel secuurder werk) en pijpconstructie (het muzikale werk).

Buiten houtbewerking hebben ze dan ook metaalbewerking en (zeker in de nieuwere orgelmodellen) de elektronica en software. De productspecialisten geven u meer uitleg  over al deze aspecten tijdens de infosessies. 

Deuntje voor Teuntje door Fons Boer

Deze oergezellige one-man-band met zelfgemaakt (!) draaiorgel en zang, geeft in de werkhal enkele aanstekelijke sets. Meezingen gegarandeerd met liedjes van onder andere Dorus (Toon Manders), Annie MG Schmidt, Ramses Shaffy, Wim Sonneveld en ook met eigen liederen.

U kan gaan genieten om 13u, 16u en 18u

Entertainment

Gedurende de dag zijn er zowel binnen als buiten activiteiten met, hoe kan het ook anders, veel muziek en orgels. Er zijn de draaiorgeltjes, de mensen die hun (soms in samenwerking met ons zelfgebouwde) orgels demonstreren. Dit alles terwijl men binnen en buiten kan genieten van een lekkere warme hap en een drankje. 

The Legends

The Legends zijn een veelzijdige groep die met hun 10-koppige band (waaronder zes vocalisten) al heel wat muzikale watertjes hebben doorzwommen.

In januari kregen zij verdiend de cultuurprijs voor hun compleet zelfgemaakte musical ‘Cruise-in-Thals’.

Maar u kent hen zeker ook van hun jaarlijkse ‘Balpop’ en van optredens her en der waar de organisator op zoek is naar een kwalitatieve liveband met een repertoire van dansbare muziek van de jaren tachtig tot nu. Zij treden op om 14u30.

BL!NDMAN EN DECAPORGEL

Water & Fire verenigt twee gelegenheidswerken van Georg Friedrich Händel die hij voor ceremonies schreef: Water Music en Music for the Royal Fireworks. Saxofonist Eric Sleichim en organist Reitze Smits arrangeerden de twee muziekstukken voor saxofoonkwintet en groot orgel. Het groot orgel wordt in deze productie vervangen door een Decap orgel.

Om 19u30 verzamelen ze voor de inleiding bij Decap en gaan we via een korte wandeling richting Kempisch Kanaal. Daarna terug naar de tribune bij Decap voor het hoofdprogramma, dat start om 20u.

Afsluiter

Een vuuract, verzorgd door Locorotondo, sluit het evenement af. U merkt het: aarde, water, lucht en vuur staan centraal tijdens deze onvergetelijke avond.'

Een absolute aanrader.

Meer info op www.decap.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto