U bent hier

Scholen kunnen voortaan coronaveilig op stap in de Provinciale Groendomeinen Kempen

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen
30.09.2020 - 14.52u
Door: Mark Jaspers

Elke lente en herfst kunnen klassen in de Provinciale Groendomeinen Regio Kempen op een speelse manier leren over de natuur. De enthousiaste gidsen en domeinwachters begeleiden de klasjes dan voor uitleg op maat.

Dit najaar ligt dit moeilijk door COVID-19. De domeinen hebben nu een coronaveilig aanbod, zonder begeleiding van gidsen, uitgewerkt. Klassen kunnen van de natuur komen proeven met eigen begeleiding.

Leerkrachten vinden bij het aanbod didactische fiches waarmee ze volop inspiratie voor het bezoek kunnen opdoen!

In tijden van corona loopt alles net wat anders dan anders. Al jarenlang worden scholen in de Provinciale Groendomeinen Regio Kempen* uitgenodigd voor een speelse les over de natuur en haar bewoners.

Een uitstap die mede door het enthousiasme van de domeinwachters en de gidsen is uitgegroeid tot een echte 'must do' met je klas.

Wandelingen met gidsen en domeinwachters brengen steeds een risico met zich mee, ondanks dat ze in de frisse buitenlucht kunnen doorgaan. Zeker met jonge kinderen is het moeilijk om voldoende afstand te kunnen garanderen.

Dit bleek voor de meeste scholen die normaal deelnemen en de begeleiders een te grote stap, waardoor de oorspronkelijk geplande programma's niet konden doorgaan.

*Provinciale Groendomeinen Regio Kempen: De Averegten (Heist-op-den-Berg), Prinsenpark (Retie), Hertberg (Herselt), Hoge Mouw (Kasterlee)

Hoe zijn we corona nu toch te slim af?

Achter de schermen hebben we flink doorgewerkt en we zijn nu tot een voor alle klassen haalbaar en toch voldoende begeleid aanbod gekomen! Scholen kunnen met de eigen leerkrachten op pad gaan in de domeinen.

Voor het educatieve luik kunnen de begeleiders gebruik maken van didactische fiches met veel info en spelelementen die ze tijdens de wandeling kunnen toevoegen.

De programma's zijn zoals steeds een mengeling van weetjes op maat van je klas, meer achtergrondinfo voor de leerkracht en wat dolle spelelementen om het allemaal licht verteerbaar te houden.

Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor provinciale recreatie- en groendomeinen: "Ook in coronatijden is het erg belangrijk dat kinderen van de natuur kunnen blijven genieten.

Een betere immuniteit is uiteraard actueel maar natuurbeleving staat ook garant voor een betere concentratie en minder conflicten tussen leerlingen nadien. Een aantrekkelijk coronaveilig aanbod maakt dat de leerlingen er alsnog op uit kunnen trekken in openlucht."

Klassen kunnen volledig gratis van het aanbod gebruik maken, zelfs voor gebruik rond de eigen school of in de achtertuin!

Als de klas toch naar de domeinen wil komen, waarop we natuurlijk stiekem hopen, vragen we wel om de komst zo snel mogelijk met een mailtje aan ons mee te delen. Zo kunnen we de klassen zoveel mogelijk spreiden en voor drukke dagen een alternatief voorstellen.

Foto: © Ian Segal

imageMeer nieuws

RetailDetail : 'Modewinkels vragen steun en latere wintersolden'

RetailDetail : 'Modewinkels vragen steun en latere wintersolden'
Kempen regio | Vlaanderen 23.10.2020 - 08.35u

E313 : dit weekend hinder richting Antwerpen ter hoogte van Laakdal

Laakdal regio | Neteland 22.10.2020 - 19.37u

Tussen 4.000 en 6.000 Belgen kregen rood scherm op Covid-app

Tussen 4.000 en 6.000 Belgen kregen rood scherm op Covid-app
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 22.10.2020 - 19.07u

Voordeel site Two4one schakelt om naar ‘take away’ concept

Voordeel site Two4one schakelt om naar ‘take away’ concept
Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen 22.10.2020 - 18.24u

Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie 2020 voor Marc Van Ranst

Loopbaanprijs Wetenschapscommunicatie 2020 voor Marc Van Ranst
Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 22.10.2020 - 16.19u

Agoria: "Helft van woningeigenaars heeft niet voldoende middelen voor klimaatrenovaties"

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 22.10.2020 - 16.18u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto