U bent hier

'School op mensenmaat in landschapspark heeft naast educatieve ook landschappelijke en maatschappelijke waarde'

Lier regio
07.03.2019 - 17.11u
Door: Mark Jaspers

Het winnende ontwerp voor een nieuwe basisschool in Kessel-Dorp is bekend. De school komt ten zuiden van de Sint-Lambertuskerk, in het gebied tussen Sint-Lambertusstraat, Berlaarsesteenweg en Lindekensbeek.

'Er komen twee gebouwen, kleinschalig en op maat van het landschap, zodat het beeldbepalend zicht op de historische Sint-Lambertus kerk bewaard blijft. Het grote gebouw verschuilt zich in het bos, een tweede, kleiner gebouw nestelt zich naast de bestaande en te behouden moestuinen.

Daarmee slaan we meerdere vliegen in één klap. De school ligt niet alleen in een groene omgeving en is duurzaam en veilig te bereiken, tegelijk krijgt Kessel-Dorp er een mooi landschapspark bij dat de poort is naar de mooie beekvallei die er aan grenst.

Waarom in die zone? Wat kan daar beter?

Al bij de opmaak van het beeldkwaliteitsplan van de gemeente werd de heuvelrug tussen het dorp en de beekvallei aangeduid als geschikte locatie voor de bouw van de nieuwe school.

Het gebied herbergt een rijke variatie aan activiteiten en landschappelijke elementen, van tuinieren tot spelen, van weiland tot bos. Vandaag zijn deze authentieke landschappen maar beperkt toegankelijk.

Aanzienlijke meters hekwerk, vervallen structuren en verloederd groen staan een kwaliteitsvolle beleving van de plek in de weg. Er wordt met dit project aangestuurd op een intense relatie met het aanwezige groen en de omliggende moestuinen. Een ensemble waarbij landschap en educatie centraal staan.

Een motor die het centrum van Kessel verbindt met het schitterend valleigebied. De school wordt uitgewerkt als een prikkelende leeromgeving en het dorp krijgt er een nieuw hoogwaardig en toegankelijk stuk landschap bij.

Wat voor school wordt het?

De nieuwe school zet in op een maximum aan zachte mobiliteit en spontante interactie met de omgeving. Via een netwerk van langzame paden en publieke plekken worden de kinderen uitgenodigd om elke dag te wandelen, te fietsen en te ravotten in het landschap.

Voor het dorp betekent dit een echt landschapspark waar verschillende generaties elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten in nauw contact met de natuur. Het resultaat is een duurzame schoolomgeving die meebouwt aan het Nijlen van morgen.

School als motor voor het gemeenschapsleven

Daar waar mogelijk wordt er gezocht naar een vruchtbare relatie tussen het programma van de school, het gemeenschapsleven en de beleving van het landschap.

Zo kan na de schooluren de polyvalente zaal ter beschikking worden gesteld van het dorp. Op die manier heeft dit project niet allen een landschappelijke, een educatieve maar ook een maatschappelijke meerwaarde.

In welke fase bevindt het project zich? Hoe gaat het verder?

De nood aan een nieuwbouw voor de school in Kessel-Dorp was voor de gemeente Nijlen de aanleiding om het gebied tussen de Sint-Lambertusstraat, de Berlaarsesteenweg en de Lindekensbeek onder handen te nemen.

Via de Open Oproep, een selectieprocedure voor ontwerpers van publieke opdrachten, deden na een selectie drie architectenbureaus een voorstel waaruit aaa-architectuuratelier ambiorix als winnaar uit de bus kwam. Het aanduiden van deze winnaar was uiteraard slechts de eerste stap.

De gemeente gaat nu in nauw overleg met de gebruikers van de school en de gebruikers van het landschap om het winnende ontwerp nu om te vormen naar een gedragen maatpak voor iedereen. Ook de eigenaars van de grond (De kerkfabriek) werden mee betrokken in de selectieprocedure.' (pp)

image



Meer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto