Het kerncomité Open Sluis onthulde zondag een monument op het pleintje hoek Brandstraat – Pastoor Wuytsstraat. Nu de cirkel van de culturele ambassadeurschappen rond is en alle gehuchten aan bod kwamen, moet het monument een blijvende herinnering zijn aan het cultureel ambassadeurschap in Sluis in 2013.

Het monument kwam er op aansturen van het betreurde comitélid Ludo Dierckx. Het is 1,80 meter hoog en 1,10 meter breed en vervaardigd uit corten-staal. Het ontwerp is gebaseerd op het logo van Open Sluis, en een constructie die destijds daarrond gemaakt werd voor de optocht bij de fakkeloverdracht, het eigenlijke startschot van het cultureel ambassadeurschap Open Sluis.

Iris Meynen ontwierp het logo voor Open Sluis en Jef Starckx het monument, beiden waren ze lid van het kerncomité Open Sluis. Maikel van de Put, zaakvoerder van Emtech (las- en constructiewerken) zorgde voor de uitvoering ervan.

Roestproces

Het monument werd eind oktober afgewerkt en bij de constructeur buiten gezet in weer en wind, zodat het roestproces kon starten. Een proces dat minstens 3 maanden duurt om tot een optimaal effect te komen. De eigenschap van corten-staal is dat de roest mettertijd mooier en egaler wordt.