U bent hier

Speciale eenheden houden grootschalige antiterreuroefening in Heilig-Hartcollege

Heist op den Berg | Vlaanderen
29.06.2017 - 14.07u
Door: Herman Gezelle

In Heist-op-den-Berg houden de speciale eenheden van de federale politie (DSU) donderdag de hele dag een grootschalige antiterreuroefening. Daarbij wordt een gijzeling door leden van terreurgroep Islamitische Staat (IS) van 140 leerlingen en leerkrachten in een school gesimuleerd.

Tegelijk vindt in het Nederlandse Rotterdam een gelijkaardige oefening plaats.

De gezamenlijke oefening gaat uit van twee door één cel gecoördineerde terreuracties in België en Nederland, zegt Ivo Vereycken, directeur operaties van DSU. In een middelbare school in Heist-op-den-Berg worden 140 leerlingen en leerkrachten gegijzeld door vier IS-terroristen, in het Nederlandse Rotterdam worden evenveel mensen vastgehouden op een conferentie over terrorisme. De terroristen eisen de vrijlating van 5 personen die in België en Nederland gevangen zitten.

Aan de oefening nemen, naast de leerlingen en figuranten, meer dan honderd mensen van DSU, de lokale politie, de MUG en het crisiscentrum deel.

"Het crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken neemt hier de coördinatie op zich en staat ook in contact met het crisiscentrum in Nederland", zegt Vereycken. "Het is de bedoeling dat er tussen beide de nodige informatie wordt uitgewisseld zodat de juiste beleidsbeslissingen kunnen worden genomen."

Oefeningen zoals deze zijn cruciaal om pijnpunten bloot te leggen en voorbereid te zijn op het echte werk. "Door oefeningen als deze leren de operators elkaar beter kennen en beheersen ze de materie ook beter", zegt Vereycken. "Als we iets oefenen rond de tafel, gaat alles heel gemakkelijk. Maar in de praktijk vallen er onder meer bepaalde communicatiekanalen uit of werken pc-verbindingen niet."

Ook de operators van DSU bevestigen het belang van oefenen. "Het is voor ons heel belangrijk om ons voor te bereiden met realistische situaties op realistische locaties. Dat vergt van ons heel veel werk en voorbereiding, wat het levensecht maakt", zegt een van hen.

"Je leert altijd dingen bij, wat zo'n oefening heel interessant maakt", treedt een collega hem bij. "Als zoiets zich voordoet, zijn wij er klaar voor. Maar iets van deze ernst heb ik nog nooit in het echt meegemaakt. En als de kogels je om de oren vliegen, dat is toch altijd nog iets anders."

De keuze om de oefening in de gebouwen van het Heilig-Hart College in Heist-op-den-Berg te houden, is een overwegend praktische. De school neemt vanaf volgend schooljaar haar intrek in een nieuw gebouw, waardoor het huidige gebouw, dat binnenkort wordt afgebroken, vrij was.

"Daarnaast gaat het hier om een vrij afgesloten locatie, waardoor de hinder voor de omgeving beperkt is", zegt Vereycken. "Mocht het om een echte antiterreuractie gaan, dan zouden we alle omliggende huizen hier moeten evacueren." (belga) foto's D. Vertommen / NNieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto