Al een tijdje circuleren er op facebook foto's vanuit het Stadsarchief van Herentals met vraag om meer info. Het stadsarchief wil zijn collectie foto's immers digitaliseren en bij elke foto zo veel mogelijk informatie vermelden.

Alles startte toen Jos Flamand, in een groot verleden persfotograaf, foto's begon te posten op de facebookpagina 'Herentals, het leven zoals het was'. Het werd een fel bezochtte en gewaardeerde pagina waarop heel wat reacties kwamen. Het leverde Jos al de persprijs cultuur op.  Maar Jos ging nog verder. Hij schonk al meer dan 4.000 foto's aan het Stadsarchief en daar waren ze maar blij met dat geschiedkundig waardevol geschenk. Maar de nood bleef. Bij heel wat foto's bleef de vraag wie, wat, waar de foto werd genomen.

Ook het stadsarchief heeft nog een flinke collectie foto's in huis en ze vroegen of Jos ook voor die foto's niets kon doen. Jos ging de uitdaging aan. Elke dag post hij nu een foto op de facebookpagina met de vraag naar bijkomende info.

En er komt een nieuwe oproep: wie nog oude foto's over Herentals en activiteiten heeft mag die altijd op het stadsarchief binnen brengen.

Stadsarchief

Het schepencollege en de nieuwe stadsarchivaris Geerd De Ceulaerde werken aan een toekomstbeleid voor het archief. De volgende weken en maanden zal duidelijk worden wat budgettair mogelijk is. Met Jos Flamand hebben ze ondertussen op het archief al goud in handen.

foto: was dit winkeltje in Herentals, waar, wie en wanneer?