Het stadsbestuur van Herentals is erg boos op het schepencollege van Olen. Herentals gaat niet akkoord met de beslissing van het gemeentebestuur van Olen om de socio-economische vergunning van het Shopping Park Olen te wijzigen.

Door de beslissing van de gemeente Olen kan het winkelaanbod aan schoenen en kleding in het Shopping Park met 940 m2 uitgebreid worden.

'Dat is nefast voor de detailhandel in Herentals (en omliggende gemeenten, en Olen zelf).  Het nieuws van de uitbreiding is een kaakslag in het gezicht van de handelaars, die nu bezig zijn met de braderij in Herentals,' klinkt het.

Het stadsbestuur van Herentals heeft op 15 mei 2017 een negatief advies gegeven. Dit negatieve advies heeft de stad verdedigd bij het Nationaal Sociaal-Economisch Comité voor Distributie (NSECD) in Brussel. Het NSECD volgde de argumentatie van de stad Herentals en heeft, met al haar experten, ook een negatief advies gegeven over de gevraagde wijziging.

De gemeente Olen was op de hoogte van deze negatieve adviezen maar wil hier niet naar luisteren.  Wordt dit een regelrechte handelsoorlog tussen Olen en Herentals? 

Burgemeester Jan Bertels (sp.a) : "We zijn teleurgesteld in de beslissing van het gemeentebestuur van Olen. Deze beslissing gaat in tegen alle Vlaamse beleidslijnen voor detailhandel. Een verdere uitbreiding voor schoenen en kleding in het Shoppingpark is een zeer slechte zaak voor onze stadskern. Deze beslissing van Olen doet al onze kostbare inspanningen van de afgelopen jaren dan ook met één pennentrek teniet."

Schepen Jan Michielsen (CD&V) vult aan: "Ook op het vlak van mobiliteit is de beslissing van het gemeentebestuur Olen onbegrijpelijk. Het Shoppingpark in Olen is met het openbaar vervoer zeer moeilijk te bereiken, en de Geelseweg is bovendien niet geschikt om nog meer verkeer te slikken. We vrezen dan ook een verkeersinfarct op deze plaats."

Het stadsbestuur van Herentals onderzoekt op dit moment de verschillende beroepsmogelijkheden en zal de beslissing van Olen juridisch aanvechten.

Olense burgemeester Seppe Bouquillon : 'Geen winkels uit Geel of Herentals'

Volgens de Olense burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V) moet er geen vrees bestaan : 'De kleding- en schoenwinkel komt in een gedeelte van de voormalige plantenzaak van Van Gastel. Daarvoor is de wijziging bedoeld. Dat pand mag niet opgedeeld worden in kleinere winkels, net om de vestiging van meer kleding- en schoenwinkels mogelijk te maken.

Het gaat om een eenmalige wijziging in een bestaand gebouw. De ruimte mag niet  opgevuld worden door kleding- en schoenwinkels uit Geel of Herentals'. (pp)