Zo start op 20 maart, de mediacampagne 30 dagen uitgedaagd, die mensen aanspoort om elke dag 5 minuten stilte te zoeken.
Met de stiltewerking in de Kempen draagt Vormingplus Kempen samen met haar partners bij tot de groeiende praktijkgemeenschap rond de vrijwaring en de ontwikkeling van stilte, rust en ruimte overal te lande.

Stilte en de massa
Nooit eerder was er zoveel belangstelling voor het stiltegebied Landschap De Liereman. Vorig jaar vonden maar liefst 130.000 bezoekers de weg naar het prachtige heidelandschap en genoten er in 'stille eenvoud'. Deze groeiende interesse vormt meteen een nieuwe uitdaging: hoe de stiltekwaliteit bewaren ondanks deze massale aandacht. Stof tot nadenken voor wie met stilte, rust en ruimte aan de slag is.

Dat gebeurde in het najaar tijdens een SteRio-bijeenkomst in Landschap De Liereman. SteRio staat voor Stilte en Rust interdisciplinaire werkgroep, in opdracht van minister Schauvliege, ook bevoegd voor plattelandsbeleid. Samen met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) zet Waerbeke vzw twee jaar lang haar schouders onder dit traject. Hiermee wil deze sociaal-culturele beweging die al jarenlang werkt rond stilte, rust en ruimte in Vlaanderen en Brussel, lokale en bovenlokale initiatieven rond dit thema stimuleren.

De 40 deelnemers uit diverse organisaties in Vlaanderen kregen een terugblik op ruim 10 jaar stiltewerking in Oud-Turnhout. Die kreeg onder impuls van Vormingplus Kempen en haar partners van het eerste uur – gemeente Oud-Turnhout en Natuurpunt – een vliegende vaart. Zo is er de publicatie 'Stilte, rust en ruimte in de Kempen' als inspiratiebron en toetsteen voor wie wil werken rond het thema.

Het stilteplatform biedt twee keer per jaar stilteliefhebbers en -organisatoren kansen tot ontmoeting, inspiratie en samenwerking. Er werden onder meer vormingstrajecten, inspiratiedagen en stiltefestijnen georganiseerd. Landschap De Liereman kreeg enkele jaren geleden de lang verhoopte erkenning als 'stiltegebied'.

Tijdens de STeRiO-bijeenkomst werd ook gereflecteerd over het Vlaamse stiltegebiedenbeleid en de toekomst ervan. De oproep voor meer mogelijkheden tot stiltebeleving kreeg ook ruim gehoor. Tijdens het stilteplatform begin dit jaar, werden de eerste plannen voorgesteld.

ARO-dossier
Het provinciebestuur van Antwerpen gaf dit jaar het studiebureau Intoe een onderzoeksopdracht, waarbij de gemeenten Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout betrokken zijn. De studie bekijkt de mogelijkheden om de groene longen ten noorden van Oud-Turnhout met elkaar te verbinden via trage wegen; deze groene gebieden te vrijwaren en kleinschalige economische-toeristische activiteiten te ontplooien aan de rand van het gebied. Op deze manier kan ook de bezoekersdruk op Landschap de Liereman verminderen en kan men de kwaliteit van het gebied bewaren.

Cultuur van de Stilte
De gemeenten Arendonk, Ravels en Oud-Turnhout werken samen in het kader van Cultuur van de Stilte op 25 oktober. Het is de jaarlijkse campagne van Waerbeke vzw, rond de waarde van stilte, rust en ruimte in onze steeds drukkere samenleving. Deze campagne vindt – naar jaarlijkse gewoonte – op de laatste zondag van oktober. Vormingplus Kempen zal dit jaar deze intergemeentelijke samenwerking extra ondersteunen.

Europees stiltedossier
De Strategische Projectenorganisatie Kempen (SPK) nam het initiatief om een Europees projectdossier op te starten rond stiltebeleving, welzijn en natuurherstel. Er werden verkennende gesprekken gevoerd met VLM, Corsendonk Hotels, Waerbeke vzw en Vormingplus Kempen. Stilteplekken en ondernemersschap kwamen als belangrijkste elementen naar voren.
De Interreg-oproep 'Noordzee-regio' is een financieringsdossier waarin dit idee kan passen. Het is nu zoeken naar geïnteresseerde internationale partnerorganisaties. Einde juni moet het dossier worden ingediend.

Natuurlijk is er nog een lange weg af te leggen, maar de eerste stappen zijn gezet.