U bent hier

Streamingshow wil jongeren in leefgroepen een stem geven

Vlaanderen
21.04.2021 - 22.12u
Door: Mark Jaspers

Acteur Nathan Naenen trekt vanaf vandaag een maand lang door Vlaanderen als presentator van de radio- en streamingshow 'Studio JIJWEET'. In vijf jeugdvoorzieningen, een in elke provincie, maakt hij live radio met en voor jongeren.

De liveshow wil jongeren die weinig gehoord worden een stem geven en hen elke woensdagavond tussen 19u00 en 20u00 een hart onder de riem steken. Het project is een initiatief van het agentschap Opgroeien en kadert in het relanceplan van 'Zorgen voor morgen' van de Vlaamse Regering.

Voor heel wat jongeren was het afgelopen jaar op mentaal vlak niet evident. Maar voor jongeren die door een moeilijke thuissituatie opgroeien in een leefgroep, zorgde de coronacrisis voor extra uitdagingen.

Bezoekmomenten van familie of weekendjes thuis konden niet doorgaan, de maatregelen zorgden voor strikte regels in de leefgroep en activiteiten over de leefgroepen heen konden niet meer doorgaan.

Zelfbeeld van jongeren opkrikken met positieve vibes

Daarom trekt agentschap Opgroeien vanaf 21 april met Studio JIJWEET een maand lang door Vlaanderen. Ze maken live radio met jongeren tussen 12 en 25 jaar die in een jeugdvoorziening verblijven. De jongeren kunnen tijdens de uitzending hun gevoelens en dromen op tafel gooien. Zo wil Studio JIJWEET hen een hart onder de riem steken in deze moeilijke periode.

Het voorbije jaar is niet eenvoudig geweest, zeker niet voor jongeren. Studio JIJWEET is een prachtig initiatief waarbij de jongeren uit onze jeugdvoorzieningen voor en met elkaar hun stem laten horen. Ze zetten de deur van hun leefwereld open en laten andere jongeren buiten hun voorzieningen binnen kijken. Studio JIJWEET biedt de jongeren niet alleen een uitdaging, maar zorgt ook voor verbondenheid tussen alle jongeren. Wouter Beke, Vlaams minister voor Welzijn en Gezin

Verhalen van jongeren die opgroeien in een leefgroep komen sowieso weinig aan bod en ook in coronatijden was dat niet anders. Daarom geven we hen letterlijk en figuurlijk een stem en laten we weten dat er naar hen geluisterd wordt. We willen voor een positieve vibe zorgen door met hen in dialoog te gaan.

Wie ben ik, wat zijn mijn dromen, welke passies inspireren me en hoe kan ik zelfbewust opgroeien... zijn universele thema's die bij àlle jongeren leven. Dit project kan hen vertrouwen geven, waardoor ze zelfverzekerder en hoopvoller in het leven staan. De uitzending zelf richt zich bovendien niet enkel naar jongeren in een voorziening, maar naar alle jongeren. Bruno Vanobbergen, algemeen directeur Opgroeien

Vijf jeugdvoorzieningen in Vlaanderen

De komende vijf weken trekt Studio JIJWEET naar jongeren in Brugge, Hoeilaart, Turnhout, Gent en Genk. Daar gaan ze op zoek naar de persoonlijke verhalen, toekomstplannen en bezorgdheden die leven in de leefgroep.

De presentatie is in handen van acteur Nathan Naenen, bekend van zijn rollen als Senne in de Ketnet-reeks wtFOCK en Jasper Desmet in de VTM-reeks Altijd Prijs. Naenen krijgt wekelijks het gezelschap van een andere gast. Onder andere presentatrices Flo Windey en Sien Wynants komen langs.

Radio én video

De radioshow wordt elke week op woensdag tussen 19u00 en 20u00 live gestreamd (met video) op de Facebookpagina van Studio JIJWEET. Elke uitzending bestaat uit verschillende rubrieken.

Jongeren kunnen er vertellen over hun grote droom, de plek waar ze tot rust komen, hun eetgewoonten en een ludiek stuk over hun dagelijks leven in de voorziening. De Belgische singer-songwriter Moment Millionaire (Arne Vanhaecke) zorgt voor live muziek.

Foto's: copyright 'Studio JIJWEET'

imageMeer nieuws

Voka: "Met Zomerplan nu één richting uit: 'fast forward' uit deze crisis"

Voka: "Met Zomerplan nu één richting uit: 'fast forward' uit deze crisis"
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 12.05.2021 - 14.23u

Vlaams minister Lydia Peeters lanceert eerste elektrische bussen in Antwerpen

Vlaams minister Lydia Peeters lanceert eerste elektrische bussen in Antwerpen
Provincie Antwerpen | Vlaanderen 12.05.2021 - 14.10u

Natuurpunt Geel-Meerhout wint met de molen van Meerhout de provinciale Erfgoedprijs

Natuurpunt Geel-Meerhout wint met de molen van Meerhout de provinciale Erfgoedprijs
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 12.05.2021 - 14.08u

Groene streekstroom van Paul en Ria van Aveve uit Balen uitverkocht

Groene streekstroom van Paul en Ria van Aveve uit Balen uitverkocht
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 12.05.2021 - 10.48u

Luc Sels herkozen als rector van de KU Leuven

Vlaanderen 12.05.2021 - 09.41u

Manchester City kroont zich met Kev 3e keer in 4 jaar tot landskampioen - reactie Pep

Manchester City kroont zich met Kev 3e keer in 4 jaar tot landskampioen - reactie Pep
Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 12.05.2021 - 03.49u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto