Stripauteur Marc Sleen is zondag thuis op 93-jarige leeftijd overleden.  De stripicoon-tekenaar maakte wereldfaam met de Nero-strips. Van de reeks verschenen er 217 albums. Hij tekende ook De Lustige Kapoentjes, Piet Fluwijn en Bolleke, en Doris Dobbel.

Marc Sleen woonde in Hoeilaart, en had een eigen museum in hartje Brussel.

De stripwereld reageert verslagen.

Sleen werd geëerd met een vermelding in het Guinness Book of Records omdat hij 45 jaar lang helemaal alleen aan de reeks werkte. Toen Sleen in 1992 stopte met tekenen, stopte ook de Nero-reeks.

Marc Sleen werd in 1999 geridderd door koning Albert en kreeg verschillende onderscheidingen voor zijn werk, onder meer de Prix Saint Michel voor het Nero-album "Het lachvirus", de Gouden Adhemar voor zijn hele carrière en de StripVos.

In 2002, het jaar waarin hij 80 werd en stopte met tekenen, werd hij door de lezers van Knack uitgeroepen als "Mens van het jaar". Hij was ereburger van Hulshout, Sint-Niklaas, Turnhout en de Nederlandse gemeente Sleen.

Sleen was ook bekend om zijn grote liefde voor Afrika. Hij maakte onder meer documentaires voor het toenmalige BRT-programma"Allemaal beestjes" en was beheerder van de Belgische afdeling van het Wereldnatuurfonds.

Grote wafelenbak

De zondag overleden striptekenaar Marc Sleen wordt zaterdag in zijn gemeente Hoeilaart begraven. Na de begrafenis volgt er één grote wafelenbak. Het gemeentebestuur van Hoeilaart roept alle inwoners en verenigingen op om mee wafels te komen bakken.

De stripalbums van Nero eindigden altijd op een wafelenbak.

Foto's : Marc Sleen te gast bij DOMO Electro in Herentals bij de lancering van het Brussels DOMO-wafelijzer in september 2013. Samen met zaakvoerders Marcel en Wim De Voeght. 

Traditiegetrouw eindigde Sleen elk album van Nero met een heuse wafelenbak / archief NNieuws exclusief ©.