U bent hier

Van Camp momenteel op missie in Nepal

Herentals | Internationaal
11.04.2017 - 00.31u
Door: Herman Gezelle

Yoleen Van Camp, federaal parlementslid (N-VA) uit Herentals, is momenteel op missie in Nepal, en dit op uitnodiging van de Nepalese gemeenschap in België. Naast de prachtige natuur bezoekt Van Camp ook een heel aantal projecten die door de Belgische Nepalese gemeenschap gesteund worden en ziet ze met lede ogen de ravage aan die er daar nog steeds is, 2 jaar na de zware aardbeving.

"Deze missie is op alle vlakken een verrijking en een eyeopener", aldus Van Camp.

"Ik heb al een aantal jaren goede contacten met de Nepalese gemeenschap in Vlaanderen en dan vooral met Krishna Regmi. Toen ik de kans kreeg om met hen op missie naar Nepal te gaan tijdens het paasreces, heb ik dan ook niet lang getwijfeld. Ik had veel positieve verhalen gehoord over de prachtige natuur van het land, maar tegelijkertijd waarschuwde men mij ook voor de extreme armoede die daar nog heerst."

De missie startte vorige week in Kathmandu, om van daaruit verder te gaan naar de jungle in Chitwan. Deze week staan Pokhara, Gorkha en terug Kathmandu op de agenda, van waaruit vrijdag terug richting Zaventem zal gevlogen worden.

"In Pokhara zijn we een dorpsschooltje gaan bezoeken en hebben we samen met de kinderen een dagreis gemaakt. De meesten van hen waren nog nooit buiten hun dorp geweest of hadden nog nooit in een auto gezeten, dus dat vonden ze uiteraard fantastisch. In Chitwan zijn we gaan kijken naar een nieuwbouw van Kabilash VDC, gefinancierd door giften die de Belgische Nepalese gemeenschap heeft ontvangen.

Kabilash VDC is een vereniging die instaat voor het verdelen en uitdelen van schoolmateriaal aan kinderen. In Chitwan zijn we ook heel wat kledij gaan uitdelen aan kinderen en gezinnen. Ook hebben we nog een arts bezocht bij de Damiaan-actie die zich inzet voor mensen met TBC en HIV", (nvdr. video) aldus Van Camp.

Hoewel ze volop geniet van de prachtige natuur, is Van Camp niet blind voor de extreme armoede waar veel van deze mensen in zitten.

"Ongelooflijk hoe gastvrij en vriendelijk deze mensen zijn, terwijl ze eigenlijk helemaal niets hebben. Dat een land met zoveel armoede dan ook nog eens zo zwaar getroffen is door een aardbeving, maakt de zaken alleen maar schrijnender. Ik heb in het verleden altijd mijn steentje bijgedragen aan de projecten van de Belgische Nepalese gemeenschap in Nepal, en na deze reis zal ik dat zeker blijven doen. Zij verrichten zeer noodzakelijk werk om Nepal, beetje bij beetje, terug op te bouwen en welvarender te maken." (pp)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto