Vanaf vandaag gelden er nieuwe regels voor katten. Jaarlijks worden er immers nog steeds meer dan 1000 katten geëuthanaseerd. Vlaams Dierenminister Weyts wil dit dierenleed vermijden door greep te krijgen op de kattenpopulatie.

Concreet wil dat zeggen dat alle nieuwgeboren katjes gesteriliseerd of gecastreerd moeten worden voor de leeftijd van 5 maand. Bestaande katten die geboren zijn na september 2014 krijgen vanaf vandaag tot 1 januari 2020 de tijd om de ingreep te laten uitvoeren.

"Wie zijn kat graag ziet, laat die steriliseren. In het andere geval zorgt die voor tientallen nakomelingen die eindigen op straat, in een asiel of worden geëuthanaseerd. Je kan dus niet én graag dieren zien én je eigen kat niet laten steriliseren" aldus Weyts.

Er worden op dit moment te veel katten geboren in Vlaanderen, jammer genoeg wil dat ook zeggen dat veel dieren vroeg of laat op straat of in een asiel belanden. Meer dan 1000 van die katten worden jammerlijk genoeg geëuthanaseerd.

In Vlaanderen alleen al zijn er naar schatting 1,1 miljoen katten en heeft 26% van alle huishoudens minstens 1 kat.

Vlaams Dierenminister Ben Weyts wil greep krijgen op die kattenpopulatie. De minister vroeg en kreeg een advies van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn en werkte op basis daarvan een nieuwe regelgeving uit. Vanaf vandaag zijn die nieuwe regels van kracht.

Concreet wil dat zeggen dat alle nieuwgeboren katjes gesteriliseerd of gecastreerd worden voor de leeftijd van 5 maand of voor verhandeling. Bestaande katten geboren na september 2014 krijgen tot 1 januari 2020 de tijd om de ingreep te laten uitvoeren bij een dierenarts.

De verantwoordelijkheid voor de ingreep wordt bij de kwekers gelegd. Een uitzondering kan alleen als de kat naar een andere erkende kweker of naar een asiel gaat – dit om te vermijden dat mensen niet zouden durven om verloren gelopen of verwaarloosde katten aan te bieden.

In de asielen moeten katten ook gesteriliseerd of gecastreerd worden voor ze geadopteerd kunnen worden. Katten afkomstig van buiten Vlaanderen, zullen de ingreep eveneens moeten ondergaan voor de leeftijd van 5 maand. Als een geïmporteerd dier ouder is dan 5 maand, dan moet het gesteriliseerd of gecastreerd worden binnen de 30 dagen na aankomst in Vlaanderen.

Door die verantwoordelijkheid bij de kwekers te leggen, voorkomt minister Weyts dat je bij de aankoop van een katje 2 keer naar de dierenarts moet lopen nl. om te steriliseren of te castreren en een consultatie voor de registratie.

De controle op de nieuwe regelgeving gebeurt via de kattendatabank. De dierenarts moet de kat registeren in de kattendatabank en daarbij ook aangeven of het dier gesteriliseerd is. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.

Het einde van de huiskat?

Vanzelfsprekend niet. Particulieren die katten willen kweken, kunnen via eenvoudige weg een erkenning aanvragen als hobbykweker. Ze moeten dan gewoon voldoen aan de normale voorwaarden rond goede huisvesting, adequate verzorging, diergeneeskundige begeleiding en aangepaste socialisatie (voldoende tijd bezig zijn met de dieren).

De vraag naar katten blijft en dus zal er blijvend nood zijn aan "de huiskat".

Om te zorgen voor een brede en gerichte aanpak van de zwerfkattenproblematiek moeten alle steden en gemeenten daarenboven een eigen kattenplan opstellen en de problematiek lokaal in kaart brengen.

"Wie zijn kat graag ziet, laat die steriliseren. In het andere geval zorgt die voor tientallen nakomelingen die eindigen op straat, in een asiel of moeten ze inslapen. Je kan dus niet én graag dieren zien én je eigen kat niet laten steriliseren" aldus Weyts.

"Samen kunnen we de wildgroei van het kattenbestand een halt toeroepen met een eenmalige uitgave daar waar je voor voeding en verzorging van een kat en benodigdheden al snel aan meer dan 500 euro per jaar zit". (b)