U bent hier

Vaste afgesloten stuurpost op bussen van De Lijn tegen COVID-19

Vlaanderen
10.07.2020 - 10.50u
Door: Mark Jaspers

Momenteel worden de stuurposten op de bussen van De Lijn afgesloten met een tijdelijke plastiek folie waardoor de chauffeurs op een veilige manier worden afgeschermd. De reiziger kan hierdoor niet meer vooraan opstappen.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld): "De Lijn gaat nu twee prototypes spatschermen testen op reeds rondrijdende bussen. Indien dit goed verloopt zal dit toegepast worden op de bussen om zo de flexibele schermen te vervangen."

Snelle veiligheidsmaatregelen

De Lijn heeft tijdens de corona-crisis snel geschakeld door 5 mondmaskers per personeelslid te voorzien en er werd gezorgd voor de afscherming van de stuurpost met een flexibel scherm.

De Lijn koos voor folies als een tijdelijke oplossing die snel geïnstalleerd kon worden, niet als oplossing op langere termijn. De folies zijn immers niet duurzaam, verhinderen dat reizigers vooraan kunnen opstappen en nemen vooraan in de bus enkele passagiersplaatsen weg.

Blijven verbeteren en innoveren

In 2018 bleek uit een onderzoek dat slechts een minderheid van de chauffeurs voorstander is van een volledig afgesloten stuurpost. Maar COVID-19 heeft de context sterk veranderd en ook De Lijn past zich aan.

Daarom besliste de Raad van Bestuur van de vervoersmaatschappij om twee proefopstellingen met spatschermen te testen.

Bij de evaluatie van de testopstellingen worden enerzijds technische vereisten getoetst: stevigheid en duurzaamheid, trillingen, gevaar bij breuk of ongeval, transparantie en reinigbaarheid.

Anderzijds moeten de schermen perfect scoren op vlak van verkeersveiligheid: een goed zicht behouden op de rechterspiegels, eerste deur en binnenspiegels, alsook reflecties maximaal vermijden.

Indien de testen positief uitdraaien, start De Lijn een onderhandelingsprocedure bij haar drie constructeurs om de nodige spatschermen aan te kopen. Het gaat om schermen voor 920 bussen van VDL, 920 van Van Hool en 160 van Iveco.

De vereisten voor de spatschermen zullen ook worden opgenomen in de bestekken voor de aankoop van nieuwe bussen en geïnstalleerd worden op de bussen die momenteel bij Van Hool en VDL worden gebouwd.

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters: "Dit is de ingesteldheid die ik verwacht van een moderne vervoersmaatschappij. Snel schakelen wanneer nodig, maar ook daarna blijven inzetten op verbetering en innovatie om het voor iedereen beter te maken.

We hopen dat de testen positief worden bevonden zodat men kan starten met de uitrol van de schermen op de bestaande en bestelde vloot."

imageMeer nieuws

Intracto organiseert webinar met Steven Van Belleghem

Intracto organiseert webinar met Steven Van Belleghem
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 19.10.2020 - 14.48u

Nationale voetbaluitslagen

Nationale voetbaluitslagen
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 18.10.2020 - 20.28u

Nationale voetbaluitslagen zaterdag

Kempen regio 17.10.2020 - 23.12u

De Hoptimisten steunen Sierra Leone met rolstoelen en rollators

De Hoptimisten steunen Sierra Leone met rolstoelen en rollators
Internationaal | Kempen regio | Lille 17.10.2020 - 16.26u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto