U bent hier

Vernieuwd Kruiermuseum geopend met groot feest

Kempen regio
17.04.2018 - 17.06u
Door: Lex Verellen

Eind 2016 werd het Balense Oude Gemeentehuis na een uitgebreide renovatie opnieuw in gebruik genomen. In dit statige gebouw huist ook het Kruiermuseum, een wonderlijke plek vol voorwerpen en verhalen over het Kempense leven in de jaren stillekes.

Het museum sloot in 2017 de deuren om een grondige make-over te krijgen. Op zondag 22 april stelt Erfgoed Balen trots het vernieuwde Kruiermuseum voor aan het grote publiek.

Wie graag wil binnen stappen in een Kempens dorp uit de jaren 1920 hoeft geen teletijdmachine te hebben, maar kan gewoon naar Balen afzakken, naar het Kruiermuseum.

Het Balense Kruiermuseum is een schatkamer vol voorwerpen uit het alledaagse leven. Deze voorwerpen werden doorheen de jaren met zorg verzameld en bewaard door Erfgoed Balen.

Het museum opende in 1994, maar sloot vorig jaar gedurende enkele maanden de deuren om te werken aan een grondige make-over. De medewerkers van Erfgoed Balen namen de ganse museumcollectie onder de loep, herstelden kapotte voorwerpen, zorgden voor moderne tentoonstellingskasten, lieten nieuwe panelen bedrukken.

Kortom, ze zorgden ervoor dat de voorwerpen van toen kunnen schitteren in een gloednieuw jasje. Op zondag 22 april, met Erfgoeddag, opent het museum opnieuw voor het grote publiek. Iedereen is welkom, de toegang is volledig gratis.

Naast de feestelijke opening heeft Erfgoed Balen nog enkele extra's in petto. Zo loopt op Erfgoeddag een tijdelijke expo over het Kempense fietsenmerk Bristol. De fietsenfabriek die de Bristolvelo's maakte, stond op de Markt in Mol. Heel wat Balenaren reden tot ver in de 20ste eeuw rond 'op velo Bristol'. Erfgoed Balen zocht en vond heel wat Balense Bristolsporen, van fietsen tot legendarische koersverhalen.

Ook de fans van kleine en grotere veldkapellen komen op Erfgoeddag aan hun trekken in het Kruiermuseum. Recent lanceerde Erfgoed Balen in samenwerking met enkele studentes 'Als kapellen vertellen', een educatief pakket en interactieve fietstocht met app.

Meteen na de lancering bleek dat niet enkel scholen de Balense kapellen op speelse wijze willen verkennen. Dus maakte Erfgoed Balen een spin-off voor gezinnen. Deze gezinsvriendelijke editie van 'Als kapellen vertellen' wordt op 22 april in het Kruiermuseum voorgesteld. Wie wil, kan met de app meteen op kapellenexpeditie vertrekken!

Praktisch:

Het Kruiermuseum, Vaartstraat 29, is open op zondag 22 april 2018 van 10 tot 18 uur.
Inkom is gratis.
Ook de tijdelijke expo 'Balen op velo Bristol' en de app met zoektocht 'Als kapellen vertellen' zijn gratis.

De speelse fietstocht is een ideale doe-activiteit voor gezinnen met kinderen en jeugdbewegingen. Alle info kun je gedurende gans de dag in het Kruiermuseum krijgen.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto