U bent hier

VLIEG daagt kinderen uit voor een schattenjacht door Turnhout

Turnhout regio
22.06.2019 - 00.23u
Door: Mark Jaspers

De komende zomervakantie zetten zeven Turnhoutse instellingen opnieuw hun schouders onder 'VLIEG door Turnhout'. In elk van de zeven locaties wordt een schatkist van VLIEG verstopt die kinderen tot 12 jaar kunnen vinden als ze een zoektocht succesvol afronden.

De schattenjacht van VLIEG is een initiatief van Publiq vzw. Als thema koos de organisatie de voorbije vier jaar voor zintuigen. Dit jaar is het laatste zintuig aan de beurt: de smaakzin, en dat is niet het meest eenvoudige thema voor musea, bibliotheken en andere plaatsen waar eten uit den boze is.

'Toch zijn alle locaties er weer in geslaagd om een passend en gevarieerd kinderaanbod klaar te stomen', weet Astrid Wittebolle, schepen van Cultuur en Archief & Musea Turnhout.

In het Museum van de Speelkaart worden speelkaarten menukaarten, leren schattenjagers de zes soorten smaken kennen en ontdekken ze het verband tussen inkt en Tic Tac. Dat 'smaak' een gegeerd onderwerp is in de literatuur wordt duidelijk in de bibliotheek waar de deelnemertjes in de lekkerste kookboeken duiken en smaken van over de hele wereld ontdekken.

In het Begijnhofmuseum ondervinden ze (hopelijk niet) dat tijm een prima remedie is voor keelpijn. Het Natuurpunt Museum leert hen hoe dieren en insecten smaken gewaarworden. Een vlinder 'proeft' bijvoorbeeld met zijn poten, een aasvlieg vindt de sterk ruikende sappen van een grote stinkzwam net heel erg lekker.

In de Warande focust de schattenjacht op de solotentoonstelling van beeldhouwer Filip Vervaet, een heel ander universum waar alles ook anders smaakt.

Prijzen

Op elke locatie krijgen de deelnemers een smaakboekje van Publiq én een stempel op de VLIEG door Turnhout-stempelkaart. Vanaf drie stempels gaan ze met extra prijzen naar huis. Hoe meer schatkisten ze zoeken, hoe meer cadeautjes ze winnen.

'VLIEG door Turnhout heeft elk jaar veel succes', sluit schepen Wittebolle af. 'In 2018 namen bijna 500 schattenjagers deel. Minstens 320 van hen bezochten drie locaties of meer.'

Locaties

Hier heeft VLIEG de zeven schatkisten verborgen:

Bibliotheek Turnhout, Kasteeldreef 10

Begijnhofmuseum, Begijnhof 56

Taxandriamuseum, Begijnenstraat 28

Natuurpunt Museum, Graatakker 11

Nationaal Museum van de Speelkaart, Druivenstraat 18

Stadsboerderij, Veldekensweg 10

de Warande, Warandestraat 42
Meer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto