De jaarlijkse Réveillon van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen blijft een top meeting waar ondernemers netwerken en ideeën voor het nieuwe jaar uitwisselen. De Réveillon is het grootste netwerkevent van Voka.  Dit jaar tekenden 720 ondernemers present bij Renotec in Geel.

Vlaams minister-president Jambon wil de bedrijven in Mechelen en Kempen helpen om hun openstaande vacatures in te vullen. En hij kijkt daarvoor onder meer naar de jobbonus en de VDAB. Dat heeft hij bekendgemaakt in een korte video-boodschap op de Réveillon van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. Volgens de meest recente cijfers staan er op dit moment 5.059 vacatures open in de regio.

Dat aantal daalt amper.

"Het zijn jullie, de ondernemers, die ons Vlaams socio-economisch weefsel versterken. Begin oktober zijn we gestart met een sterk en wervend Vlaams verhaal. De lat ligt hoog. Om dit te realiseren verwacht ik van iedereen – in de eerste plaats mijn eigen regering – maar ook van u om het beste van zichzelf te geven", aldus Jambon.

5.000 vacatures open

Jambon liet verstaan dat hij 120.000 mensen extra aan het werk wil. Onder meer met de jobbonus wil hij de openstaande vacatures bij bedrijven in Mechelen en Kempen helpen invullen. De bonus geeft 50 euro netto extra per maand voor wie een laag loon heeft.

Zo wordt het verschil tussen werken en niet werken groter. Voka zette de jobbonus weer op de politieke agenda als één van de oplossingen om meer mensen aan het werk te krijgen.

Daarnaast zal de VDAB werklozen en inactieven intensief begeleiden en indien nodig sanctioneren.

Volgens de meest recente cijfers van de VDAB (november 2019) staan er in het arrondissement Turnhout 2.631 vacatures open. In het arrondissement Mechelen zijn er dat 2.428. Samen goed voor 5.059 niet-ingevulde jobaanbiedingen.

Het probleem: dat aantal daalt amper. In dezelfde periode vorig jaar stonden er 5.144 vacatures open of een verschil van amper 85 vacatures.

Tom Laveren : 'Jullie hebben ermee voor gezorgd dat er 316.000 jobs zijn bijgekomen'

Tom Laveren, directeur van Voka - KvK Mechelen-Kempen, heeft op de Réveillon alle ondernemers bedankt voor hun werk in 2019.

"Jullie hebben ervoor gezorgd dat er geen recessie is gekomen. Jullie hebben ermee voor gezorgd dat er 316.000 jobs zijn bijgekomen. Jullie hebben mee voor de vooruitgang gezorgd. Laten we daarop klinken. En zorgen voor een ondernemend 2020."  (wb)

Op de foto boven vlnr. : Sabine en Edwin Van Houdt - afgevaardigd bestuurders Volvo Van Houdt Groep, Prins Simon de Merode (Historalia Productions), Voka-gastheer Roeland Fraussen - afgevaardigd bestuurder Renotec, Peter Hudders en Wim Verstraeten van Volvo Van Houdt Kempen (Eventsponsor Voka).

Roeland Fraussen  : 'Group Renotec restaureert en renoveert gebouwen, monumenten en kunstwerken. Dat doet Renotec met ambachtelijke kennis en innovatieve technieken. Al onze medewerkers zijn gespecialiseerde vakmensen.'

Guy Verellen/  foto's Nnieuws ©