U bent hier

'Voor Outer en Heerd' 5e totaalspektakel Hegge Poederlee vzw : première op 1/9

Kempen regio | Lille
04.08.2017 - 21.00u
Door: Herman Gezelle

Hegge Poederlee vzw i.s.m. TalpaTheater organiseert tijdens de eerste 2 weekends van september een niet te missen 5e openlucht klank- en lichtspel 'Voor Outer en Heerd'. Een historisch totaalspektakel voor jong en oud.

Bestel je tickets digitaal langs www.openluchtspel.be - Heb je geen internet? Bijkomende kaartverkoop in PC Mollenhof Poederlee op zaterdag 26 augustus tussen 12u en 15u.

Wees snel want er zijn al 800 tickets de deur uit.  Per vertoning zijn slechts 350 toeschouwers toegelaten. Toegangsprijs : €18.

Speeldata : vrijdag 1, zaterdag 2, zondag 3, vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 september in de prachtige tuin van PC Mollenhof in Poederlee.

Heerlycke Maeltydt anno 1798

Op zaterdag 2 en vrijdag 8 september kan je ook genieten van een culinair arrangement "Heerlycke Maeltydt" : €40 pp. inclusief inkomticket en drankje.

Je kan dan eigentijdse (1798) gerechten nuttigen zoals tomatensoep met balletjes, frikandellen met krieken, beuling met appelmoes, kippenboutjes met fruitsla, boerenbrood met ter plaatse versneden kaas, kop en rauw hesp en als afsluiter een dessertbordje met rijstpap en Limburgse vlaai.  In een échte Brigandsfeer.

Vooraf inschrijven langs Wendy Smits 0478/88 10 20 of wendy.smits2@telenet.be

'Voor Outer en Heerd' : boeiend totaalspektakel

Leo Willems, voorzitter vzw Hegge Poederlee : 'Ons verhaal begint in 1830. Pieter en Esther, twee jeugdvrienden, komen elkaar voor het eerst in meer dan dertig jaar weer tegen tijdens een begrafenis. Samen blikken ze terug en nemen ze de toeschouwers mee in het verleden: naar het oogstfeest in Poederlee, anno 1796 ...
Het jaarlijkse dorpsfeest, waar ook de jonge Pieter en Esther aanwezig zijn, wordt
brutaal onderbroken wanneer een compagnie Franse soldaten zich aandient in het
dorp.

Het Franse regime had immers na een veldslag de controle over onze
streken gewonnen. De Franse kolonel Roland Lerclerq en zijn zoon Jean Baptiste werden aangesteld om de overwonnen gebieden in bedwang te houden.

Tot overmaat van ramp besluit de kolonel dat hij de hoeve van Esters ouders als hoofdkwartier zal gebruiken. Maar tegen alle verwachtingen in blijkt de jonge Franse kapitein Jean Baptiste een tolerante en begripvolle jongeman te zijn.  Esther voelt zich meer en meer tot hem aangetrokken...

De periode van de Franse bezetting was bijzonder zwaar. De regering in Parijs zat door de vele oorlogen tot over haar oren in de schulden. Er werden dan ook zware belastingen opgelegd aan de bevolking. Bovendien werden de oogsten van landbouwers quasi volledig opgeëist om de Franse legers te voeden.

De sluiting van de kerken en de invoering van een algemene dienstplicht maakten de Fransen alsmaar onpopulairder. Tot de bevolking van de Kempen besloot dat het genoeg geweest was.

In "Voor Outer en Heerd" zien we hoe het verzet in onze regio groeide, tot ze
uiteindelijk uitmondde in een regelrechte opstand: "De Boerenkrijg".
De lokale bevolking ging vechten voor behoud van kerk (outer – altaar) en huis
(heerd – haard).

Voor dit indrukwekkend 5e openluchtspel doken we opnieuw in de geschiedenisboeken.
We vonden het verhaal van de opstandige onderpastoor Diels van Poederlee. Hij verzette zich tegen de toenmalige pastoor Van De Nest, die voor eigen financieel gewin mee heulde met de bezetter.
We vertrokken vanuit dit historisch kader en brengen met veel trots een verhaal van verzet, onderdrukking, trouw en liefde', vervolgt Leo Willems.

Historische markt

'We grijpen ook terug naar het concept van het eerste openluchtspel van 1992 toen er een historische markt werd geënsceneerd als inleiding van het eigenlijke openluchtspel. Dit marktje zal gesitueerd zijn op het grasveld achter de tribune.

Aan standjes zullen een smid, een beeldhouwer, een koekjesbakker, een 'schijresliep', een groentekraam en zoveel meer te bewonderen zijn. Alles in het historisch kader van de Franse bezetting met patrouillerende Franse soldaten, boerenknechten, zwervers, bedelaars, ....

Gratis toegang – open vanaf 18 uur en dit tot 20 uur.  Bij regen zal de markt niet doorgaan.'

5e openlucht klank- en lichtspel : voorbereiding

'Naast de jaarlijkse processie van de kerk van Poederlee naar de Heggekapel, de 25-jaarlijkse ommegang van de Hegge zijn ook de vijf jaarlijkse openlucht klank- en lichtspelen bekend in de Kempen en omstreken', weet voorzitter Leo Willems.

'Verschillende werkgroepen (o.a. regie, logistiek, financiën, veiligheid, decorbouw, kledij en marketing) zijn reeds geruime tijd bezig om ook van deze editie een succes te maken.

De tuin van het Mollenhof zal finaal omgetoverd worden tot een historisch Kempens dorp met kapel, gemeentehuis, café en boerderij. De decorploeg startte met de bouw van de 1e stukken op 8 april in de Willaerthoeve waar alles nauwkeurig ineengezet werd naar model en ontwerp van Andre Delen en Stanny Diels. De vele vrijwilligers bouwden en schilderden de decorstukken tot ware meesterwerken.

Ondertussen zijn alle decorstukken te bewonderen in de tuin van PC Mollenhof.

Het zelfgeschreven verhaal zal weer geregisseerd (spel, klank, licht en geluid) worden door Staf Matheussen. En niet alleen de huisregisseur, maar ook onze "huisbeul" Stille Willy is weer van de partij. Dit keer zal hij geen ophanging moeten uitvoeren, maar met het vakkundig gebruik van de guillotine zal hij een Brigand, met veel genoegen, een kopje kleiner maken.

De mensen van het TalpaTheater zorgen voor de uitvoering en een 110-tal figurantenrollen (boeren, brigands, sansculotten, moeders, kinderen, ...) worden ingevuld door de bevolking en verenigingen van Lille. Ondertussen zijn de repetities reeds volop aan de gang.

De fanfare van Poederlee en het Heggekoor zorgen voor de muzikale ondersteuning, een belangrijk onderdeel in ons openluchtspel. Dansgroep Elegantia van Lille doet een fijne retro-choreografie', besluit fiere Leo Willems.

Rolverdeling
Onderpastoor 1840 : Gertjan Van Gorp
• Pieter oud : Jos Heylen
• Esther oud : Marie-Josee Vannueten
• Pieter Kind : Lender De Ceuster
• Esther kind : Molly Desmet
• Pieter jong : Jan Diels
• Esther jong : Marie Vanhees
• Seppe : Jens Van Wolputte
• Isidoor : Raf Van Rooy
• Clothilde : Hanne De Bie
• Marie : Kato Jansen
• Jerome : Jens Van Den Bruel
• Maire : Nick Diels
• Kolonel Leclercq : Danny Dockx
• Jean Baptiste:  Rune Laenen
• Onderpastoor Diels : Joren Boons
• Wannes : Bram Diels
• Pastoor Van De Nest : Jeroen Wagemans
• Gusta : Roselinde Vervloet
• Rosa : Charlotte Wagemans
• Fons : Ruben Cannaerts
• Rik : Gertjan Van Gorp
• Bertha : Sanne Wolput
• Rika : Diede Blockx

• Figuratie door de inwoners van Poederlee.

Een niet te missen productie van vzw Hegge, TalpaTheater en de inwoners van Poederlee.

Burgemeester Paul Diels mocht vrijdagavond het lint doorknippen van de 'Heggekapel' met aansluitend een dankwoordje aan alle medewerkers.

Guy Verellen / NNieuws / foto's Mil Cambré.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto