Van zaterdag 14 tot zondag 22 mei is het in heel Vlaanderen de Week van de Korte Keten.   In die periode kan je ook in de provincie Antwerpen letterlijk en figuurlijk proeven van tal van heerlijke activiteiten vol lokale producten.

Korte Keten Kopers kunnen hun getuigenis delen over waarom, wanneer, waar en wat ze in korte keten kopen. Met deze verhalen en getuigenissen gaat het provinciebestuur aan de slag in een nieuwe campagne om de diversiteit van de korte keten onder de aandacht te brengen.

Korte Keten Kopers campagne

Korte keten betekent dat er zo weinig mogelijk schakels tussen jou en je voedsel zitten. Een keuze voor de korte keten is een duurzame keuze: je eet volgens de seizoenen, je betaalt een eerlijke prijs én je weet wie jouw voedsel geproduceerd heeft.

Bovendien leggen jouw groenten, fruit, vlees en ander voedsel minder kilometers af in vergelijking met wat van ver wordt ingevoerd.

Wie in de provincie Antwerpen woont of daar korte keten-producten aanschaft kan de komende maanden deelnemen aan de Korte Keten Kopers - campagne. Via een online link beantwoord je enkele vragen en upload je eventueel een foto van jou in een korte keten-setting of met je favoriete korte keten-product.

Medewerkers van provincie Antwerpen schuimen ook enkele dagen diverse korte keten-verkooppunten af om de Korte Keten Kopers in de provincie te leren kennen.

Door de verhalen, noden, anekdotes... van korte keten-consumenten te capteren, kunnen we het doelpubliek van de korte keten nog beter leren kennen. Aan het einde van de zomer worden er onder de deelnemers ook enkele leuke en lekkere prijzen verdeeld.

"Het grote pluspunt van de korte keten is de rechtstreekse band tussen de producent en zijn klanten. Daardoor ontstaat er een wederzijds begrip, de boer krijgt een eerlijke prijs, de klant kan met eigen ogen zien waar zijn voedsel vandaan komt of vragen daarover stellen, mensen leren hoe boeren afhankelijk zijn van de seizoenen, enzovoort," vertelt gedeputeerde voor Landbouw en Plattelandsbeleid Kathleen Helsen.

Hoeve De Ploeg in Herselt luidde vandaag de Week van de Korte Keten in met een receptie met eigen lekkernijen voor Korte Keten Kopers.

Wat doe jij tijdens de Week van de Korte Keten?

Op de portaalsite van de Week van de Korte Keten www.weekvandekorteketen.be vind je een overzicht van de activiteiten die de volgende dagen worden georganiseerd.

In de provincie Antwerpen staan er brunches, infomomenten, openstaldagen, opendeurdagen, openvelddagen, duurzaamheidsfestivals, proeverijen, rondleidingen, picknicks... op het programma.

De Week van de Korte Keten is een gezamenlijk initiatief van alle Vlaamse provincies, het Steunpunt Korte Keten en VLAM (het Vlaams centrum voor Agro- en VisserijMarketing).

PRAKTISCHE INFO WEEK VAN DE KORTE KETEN 2022

Wanneer:
De Week van de Korte Keten loopt van zaterdag 14 mei tot en met zondag 22 mei.  Deelnemen aan de Korte Keten Kopers campagne kan van 14 mei tot en met 31 juli 2022. Foto's R. Fasseur prov/NNieuws.

Waar:
Week van de Korte Keten: op verschillende locaties in provincie Antwerpen
Korte Keten Kopers campagne: https://filerequestpro.com/up/korte-keten-kopers

Meer info:
www.weekvandekorteketen.be