U bent hier

Werken veilig fietspad Zuiderbaan gaan van start : €350.000 investering

Grobbendonk
15.05.2020 - 13.30u
Door: Mark Jaspers

Vanaf 25 mei gaan de werken voor de aanleg van een veilig fietspad op de Zuiderbaan in Grobbendonk van start.

'De aanleg van het fietspad tussen Grobbendonk en Vorselaar moet de Zuiderbaan een volwaardig alternatief geven voor de fietsers op de drukke Heirbaan', zegt Marianne Verhaert (GiB), burgemeester van Grobbendonk.

'Met het project onderstreep ik de ambitie om van Grobbendonk een veilige fietsgemeente te maken.

De nu nog onverharde weg is voor vele fietsers een veiliger alternatief voor de drukke en gevaarlijke Heirbaan. Maar de alternatieve weg is onverhard en van verlichting is er amper sprake.

Fietsvriendelijk is de Zuiderbaan vandaag niet. Het is er als fietser vaak stof happen.

De fietsbarometer van de Provincie geeft deze baan dan ook een zwaar onvoldoende met een score van 1,5/10. We hebben de afgelopen 18 maanden dan ook heel hard gewerkt en zijn dan ook blij dat de werken kunnen starten. 

Het traject maakt deel uit van het bovenlokaal fietsroutenetwerk, een netwerk tussen belangrijke fietspunten zoals scholen en bedrijventerreinen over gemeentegrenzen heen.

Daardoor kan de gemeente beroep doen op de provincie Antwerpen als partner bij de werken. Op de Zuiderbaan zal een volwaardig fietspad in asfalt worden aangelegd met grachten voor de opvang van het hemelwater.

"Volgens de huidige planning beginnen de werken op 25 mei en zullen ze ongeveer 2 maanden duren.

De werken kosten ruim 350 000 euro, maar krijgt van het fietsfonds, een samenwerkingsovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de provincie Antwerpen, 271.000 euro terugbetaald", zegt Ulrik Anthonis (GiB), schepen van mobiliteit.

'Met het oog op de veiligheid van de fietsers zal er ook nieuwe openbare verlichting geplaatst worden die ook rekening houdt met de fauna en flora. "We willen als gemeente de fiets een duwtje in de rug geven.

Met deze werken voorzien we alvast in een volwaardige en veilige fietsverbinding naar Vorselaar.

Na de werken zal de Zuiderbaan een fietsweg worden waar gemotoriseerd verkeer niet is toegelaten, uitgezonderd plaatselijk verkeer.

Daarnaast maken we van deze werken ook gebruik om een deel van de Heirbaan, tussen de Zuiderbaan en de Kerkeveldstraat, gepland in juni te voorzien van een nieuwe laag asfalt. Onderhoud waar we deze legislatuur extra op inzetten", besluit Marianne Verhaert.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto