U bent hier

Wetsvoorstel Van Camp geeft Kempense huisartsen duw in rug

Herentals | Nationaal | Vlaanderen
23.01.2017 - 00.56u
Door: Herman Gezelle

Federaal Parlementslid Yoleen Van Camp uit Herentals heeft in het parlement een wetsvoorstel ingediend dat een aanzienlijke administratieve vereenvoudiging voor de huisarts zou betekenen. Onze Kempense huisartsen zijn enthousiast over het wetsvoorstel en trekken mee aan de kar om het erdoor te krijgen.

Het wetsvoorstel van Van Camp faciliteert concreet het Globaal Medisch Dossier (GMD) voor de huisarts. Met het voorstel valt de jaarlijkse rompslomp weg om het GMD te verlengen en gebeurt dat voortaan automatisch.

Het Globaal Medisch Dossier (GMD) is een extra onderdeel van het medische patiëntendossier, met een synthese van alle belangrijke, klinische informatie.

De huisarts houdt er alle socio-administratieve en medische gegevens bij, zoals de medische voorgeschiedenis, vroegere operaties, aandoeningen en (chronische) behandelingen, (aanvullende) onderzoeken, verslagen en adviezen van andere zorgverleners en voorgeschreven medicatie.

Ook kan het GMD een preventiemodule omvatten met aandacht voor specifieke zaken die opgevolgd moeten worden, zoals aangewezen screeningstesten of vaccinaties.

"Doel van het wetsvoorstel is de huisarts – de spil in de eerstelijnszorg – opwaarderen, verder inzetten in de strijd tegen verspilling van belastinggeld in de zorg én voor een betere kwaliteit van zorg bieden", vat Van Camp samen.

Doordat het GMD alle gegevens bevat, is het een belangrijk instrument om onnodige herhaling van medische onderzoeken te voorkomen. Denk maar aan een bloedonderzoek dat opnieuw moet worden afgenomen, omdat de resultaten niet voorhanden zijn.

Het GMD zorgt bovendien voor een betere zorg die rekening houdt met alle gegevens en beschermt tegen risico's doordat het bijvoorbeeld ook alle gegevens over allergieën transparant maakt.

Ook financieel vaart de patiënt er wel bij; het GMD verlaagt de kosten die uit eigen zak betaald moeten worden. Niets dan voordelen, dus.

Als doctor in de Medische Wetenschappen is Van Camp ondervoorzitter in de commissie Volksgezondheid. Haar stokpaardjes zijn daar het aanpakken van de verspilling van belastinggeld, de administratieve mallemolen vereenvoudigen voor zorgverleners en patiënten en meer inzetten op de eerste lijn (zoals (thuis)verpleegkundigen en huisartsen). Met dit voorstel voegt ze dus de daad bij het woord.

Dr. Jan Hendrickx – zelf huisarts in Herentals – juicht het voorstel toe: "Vandaag moet het GMD elk jaar opnieuw schriftelijk aangevraagd worden en kan dat enkel als de patiënt op consultatie komt of bij een huisbezoek.

Bij mensen die niet jaarlijks op visite komen, stelt dat al een probleem en dat betreft toch wel een kwart van de mensen. Mensen die we twee jaar niet zien, verliezen dan zelfs hun recht op de verlaagde kosten. Het wetsvoorstel van Van Camp komt daaraan tegemoet en is een win-win voor de patiënt én huisarts."

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto