Zaterdag stond Herentals, Noorderwijk en Morkhoven volop in het teken van herdenkingen rond de Tweede Wereldoorlog.  In het Besloten Hof van het Franciscanessenklooster is vanmiddag een monument onthuld ter nagedachtenis van 6 jonge weeskinderen die op 15 september 1944 sneuvelden toen een granaat in het klooster ontplofte.

Het nieuwe kunstwerk ter nagedachtenis van die tragische dag, slechts 8 dagen voor de bevrijding van Herentals, zit vol symboliek. 'De weesmeisjes schuilden de hele dag in de kelder. Speelgoed hadden ze niet, ze maakten zelf poppetjes uit lakenstof. Daarom heb ik het weesmeisje met haar poppetje in de hand afgebeeld. Ze is door de inslag van de granaat haar schoen kwijt. Rond het beeld zijn de voetsporen van haar vriendinnetjes die in de chaos weg probeerden te komen', mijmerde kunstenaar André Lievens.

De onthulling gebeurde tijdens een dag vol herdenkingen rond de Tweede Wereldoorlog. De groep hield zaterdag ook halt bij de kapel in Noorderwijk en de plek in Morkhoven waar precies 75 jaar geleden een Lancaster bommenwerper neerstortte.

Een colonne legervoertuigen van de vereniging Spearhead (ism verzamelaar Yves Herman) vergezelde de emotionele plechtigheden.  Een bijzonder dag voor alle oud-strijders en hun families.

De fijne herdenkingsdag was een organisatie van de Vaderlandslievende Verenigingen in samenwerking met verschillende Herentalse fanfares, de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst, het kinderkoor van basisschool Leertuin, de militaire-oldtimerclub Spearhead, golfclub Witbos en het stadsbestuur.

NSB Herentals: voorzitter Jos Heyns, secretaris Karel Salaets.
NSB Noorderwijk-Morkhoven : secretaris Jos Vermeulen, (voorzitter a.i.).