U bent hier

Yesterdayland : meer dan 11.000 fans maar eindigt in mineur - extra foto's

Internationaal | Kasterlee | Vlaanderen
25.08.2019 - 00.49u
Door: Mark Jaspers

Vandaag vond de 3e editie van Yesterdayland plaats in Bobbejaanland Lichtaart. Vanaf 11 uur 's ochtends kon je op diverse podia genieten van nostalgische muziek van vervlogen tijden.

Sinds de ochtend zaten de wegen richting Bobbejaanland potdicht. Files tot in Herentals-Geel-Olen. Dat betekent dat er veel fans de weg gevonden hadden naar Yesterdayland. Meer dan 11.000 bezoekers kwamen genieten.  Bijna een verdubbeling sinds vorige editie.  Mooi.

Een pleiade aan artiesten uit de Golden Years passeerden de revue : Peter Koelewijn, Corry Konings, Dennie Christian, Robby Longo, Christoff, George Baker, John Leo, John Terra, Creedence Revival Band, Racey, Kaoma, Schmutz, Vicky Leandros (foto boven), Katrina, Confetti's, Praga Kahn, Mai Tai, Frank Galan, Garry Hagger en BZN.

Het optreden van Lee Towers begon met anderhalf uur vertraging. De fans uiten duidelijk hun ongenoegen. Op het Lage Landen-podium werd de rest van het programma hierdoor verlaat.

Op het 70-80 podium begon Praga Kahn ook met een uur vertraging aan hun optreden, waardoor het einde van het festival in mineur verliep.

Omdat de organisatoren geen vergunning hadden om na 23 uur nog muziek te maken, was er na het geweldige optreden van Ladies of Pop, nog minder dan een half uur over voor nog 2 resterende optredens.

The Trammps mochten 4 nummers met band brengen. Guy Deprez (Radio 2) kondigde nog aan dat de top of the bill nog Sister Sledge z'n opwachting maakte. De ladies kregen echter slechts de tijd om één nummer 'We are Family' te vertolken. Ze moesten meteen het podium verlaten. Onder luid boegeroep en vliegende bierbekertjes werd het festival afgesloten.

Verbaasde bezoekers vertrokken dan snel huiswaarts. Bij de massa ontgoochelde fans klonk het : "Ons zien ze hier volgend jaar niet meer".

We interviewden enkele bezoekers en fans van het eerste uur.

Carine uit Olen, persoon met een beperking : 'Ik ondervind heel weinig respect van de andere muziekliefhebbers'

Carine De Busser uit Olen is een persoon met een beperking in een rolstoel. 'We komen naar hier voor alle soort muziek', zegt Carine. 'Ik ondervind echter heel weinig respect van de andere muziekliefhebbers.

Mensen springen voor m'n scoot-mobiel en zeggen dan dat ik maar moet zien waar ik rij. Ook andere rolstoelgebruikers hebben erg slechte ervaringen met festivalgangers. Ze komen gewoon voor je staan.'

De organisatie had wel heel wat speciale platformen geïnstalleerd voor personen met een beperking en rolstoel.

Lisbeth Cap uit Sint-Niklaas vierde een feestje met de familie. 'De mama is vandaag 60 geworden en trakteerde de kinderen en kleinkinderen met een dagje Yesterdayland. 't Viel nogal mee, maar toch naar het einde toe veel boegeroep.'

Ingrid Strubbe uit Brugge kwam vooral voor de muziek van de Bee Gees. 'Ik hou van alle muziek wel', lacht Ingrid. 'Pure nostalgie. Ik was vanmorgen met de bus vertrokken om 08.30u. De terugrit vangt aan om 23.15u. Een lange dag dus...maar dat moet je ervoor over hebben.

Paul Young ontgoochelde. De uitschieters waren vooral Christoff, de indringende Vicky Leandros en de toppers Ladies of Pop.'

Door het warme weer draaiden de drankstandjes op volle toeren en was het aanschuiven bij de ijsjesstanden.

Hopelijk zijn tegen volgende editie in 2020 de kinderziektes verdwenen en komen de fans terug voor een 4e editie van Yesterdayland.

Reactie Jo Langelo woordvoerder YDL :

"Als een soundcheck op één podium te lang uitloopt, een artiest te laat opdaagt en er elders problemen zijn met een of ander instrument heeft dat impact op het verloop van de programmatie", zegt woordvoerder Jo Langelo van Yesterdayland.

"Het zou niet mogen gebeuren, maar het is ook voor een stuk overmacht. De praktische opmerkingen nemen we zeker ernstig. Binnenkort willen we iedereen die problemen aankaartte, persoonlijk contacteren om te bekijken hoe we dat bij een volgende editie kunnen oplossen.

We hadden dit jaar al extra maatregelen genomen, zoals een tribune met 1.500 zitplaatsen, platformen voor personen met een beperking en het hoofdpodium dat we in feite buiten het pretpark hadden gelegd."

Families Sacré-Van den Berghe en Orsi- Van den Berghe uit Begijnendijk rolstoelgebruikers doen hun verhaal :

'Beste, met veel interesse las ik de artikels ivm Yesterdayland en de reactie van de organisator. Wij (mijn zus met echtgenoot, mijn man en ik) waren ook ter plaatse.

Merk op dat ook op het podium van de 60's zelfs 2 uren vertraging was. Ongehoord gewoon, 40-45 minuten kunnen we door de beugel zien, maar 2 uren...
Mijn echtgenoot zit in een rolstoel, en het begon al voor we ter plekke waren.
Een uur in de file (voor 1,6 km), geen parkeerplaats en een rolstoel door het veld duwen 600 meter, ik begin er niet aan!

De jonge snaken aan de parkings waren ronduit onbeleefd en onvriendelijk.

Je moet het hebben van de 'ouderen', die hebben nog respect en lieten ons dan maar korter bij parkeren. De jongeren op de speciale plaatsen voor rolstoelen aan de podia waren wel supervriendelijk en hulpvaardig en verdienen een dikke pluim.

We zagen ook dat mensen hun drank en vooral stoel moesten afgeven bij het binnen gaan ("Sorry mevrouw, niet onze regel, maar van hogerhand"), goed dat de rolstoel nog binnen mag, ("Jammer genoeg, niet waar, meneer") dan kom je op het plein en zie je heel wat andere bezoekers met eigen stoeltje.

Vele bezoekers kunnen niet lang rechtstaan door allerlei lichamelijke problemen en je hebt dan echt een stoel nodig om de dag door te komen! Niet in de mogelijkheid zijn om te zitten... jongens toch, en dan die hitte, drank 'zoeken'...
Je loopt dan maar weg van de drukte en zoekt elders zitplaatsen.

Want er was veel volk, te veel volk eigenlijk. Duwen en trekken. Respect voor de rolstoel, ja toch nog, maar evenzeer niet.

Twee jaar geleden waren we er ook bij, jongens ben ik geschrokken, de organisatoren leren slechts een beetje bij om het evenement te verbeteren, maar veel meer 'af' en deden het in mijn ogen veel slechter dan het eerste jaar.

Zo lang de programmatie tijdig verloopt, weet je waar je moet zijn, maar bij 2 uren achterstand schiet je gemoed toch vol.

De VIP's maken ook veel kapot. Je zit dan in volle zon en kijkt met lede ogen naar de plaatsen van de VIP's (niet iedereen kan zo maar 175 euro ophoesten).

Toiletten speciaal voor hen, we mochten wel binnen met de rolstoel, maar anderen staan in de kou en moeten elders toiletten opzoeken.

Zulke festivals moeten het van het 'gewone volk' hebben, maar amai, wat ben ik ontgoocheld in Yesterdayland.

Ik heb ook sterke twijfels om volgend jaar nog te gaan, wij houden van allerlei muziek, maar dit jaar werd het ons te veel en zijn we vooral omwille van de 'overtijd' heel snel huiswaarts gekeerd, nog maar eens in die drukte zo lang wachten en nog maar eens naar één van de andere podia om te zien of je daar nog wat kan meepikken, dat had ik er niet voor over.

Gelukkig maar, want vier (4!) nummers van de Trammps en één (1) nummer van Sister Sledge, zou te veel geweest zijn.

Gelukkig hebben we nog kunnen genieten van Night Fever, Vicky Leandros, The Cats Tribute zo jammer van Bouke met Elvis! Stukjes CCR en Manfred Mann en Kaoma, Lee Towers en George Baker dan toch nog 1 nummer. Dennie Christian en Peter Koelewijn even van ver beluisterd...

Dan toch maar een viertal attracties in het park gedaan (dan konden we toch even zitten), mannekes wachten aan de uitgang...

Hopelijk kunt u dit bericht aan de organisatoren overmaken, want wat een leuke dag moest worden, is inderdaad in mineur geëindigd.

Geef mij voortaan maar een zaal, ik geef dan met plezier 45 euro aan een vier uur durende show van een viertal goede groepen die ons de muziek van de jaren 60 en 70 laten herbeleven! Een drankje (bij prijs) tijdens de pauzes kan er dan ook in!

Er zal nog veel water naar de zee stromen vooraleer we overwegen om volgend jaar nog een bezoek te brengen aan Yesterdayland.'

Met vriendelijke groeten
Families Sacré - Van den Berghe en Orsi - Van den Berghe uit Begijnendijk.

Foto's Mark Jaspers / Johan Temmerman/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

Toneelstuk laat 60.000 Vlaamse leerlingen praten over pesten

Kempen regio | Vlaanderen 27.10.2020 - 10.59u movie (1) reading time1min

Theatermaker Arnaud Vandermeiren werkt aan een theaterstuk, spel en workshop 'Over Pesten'. Daarmee wil de acteur, vroeger zelf slachtoffer van pesterijen, de komende vijf jaar ruim 60.000 Vlaamse scholieren leren praten over pesten.

Vanaf september 2021 wil hij met het project naar middelbare scholen, jeugdbewegingen, culturele centra en de welzijnszorg trekken.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto