U bent hier

Ze zijn daar! Viering 75 jaar bevrijding provincie Antwerpen, inhuldiging infobord Geel-Stelen

Geel | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
23.08.2019 - 20.50u
Door: Herman Gezelle

Wel 48 steden en gemeenten en talloze organisaties in de provincie Antwerpen maken zich op voor de herdenking van 75 jaar bevrijding Tweede Wereldoorlog.

Onder coördinatie van Toerisme Provincie Antwerpen realiseerden ze samen een knappe themabrochure met unieke verhalen, fotomateriaal en toeristische tips en plaatsten ze infoborden op een 50-tal historische locaties.

Aan de Britse begraafplaats in Stelen naast de Sint-Apolloniakerk presenteerde vanmiddag Geelse schepen Marleen Verboven het programma en de brochure. Het infobord in Geel-Stelen werd er officieel onthuld. Diverse getuigen van de Slag om Geel deden er hun indringend verhaal.

Meeslepende verhalen

Mevrouw Van den Eynde en Frans Maes, en Frans Claes (foto) komen uit Geel-centrum. Alle 3 werden in 1935 geboren. Frans Maes : 'Als jonge kinderen was het destijds niet gemakkelijk om naar school te gaan. Er werd zelfs thuis bij mensen in de woonkamer les gegeven. Het waren barre tijden, maar we hebben ons er doorgewerkt.'

Het einde van de Tweede Wereldoorlog levert talloze verhalen op. Vaak vol spanning en drama. Zoals de angst van de Antwerpenaren voor de beruchte V-bommen.

Of de 500 mannen, vrouwen en kinderen die in september '44 in de Mechelse Dossinkazerne bang hun lot afwachtten. Maar ook hartverwarmend. Denk aan de Schotse soldaten die de Kempenaren de hokey cokey leerden dansen. Of het huzarenstukje van Robert Vekemans, de Belg die de Britse tanks veilig over de Rupel loodste.

Je ontdekt de verhalen - samen met heel wat nooit eerder gepubliceerde foto's - in de gloednieuwe themabrochure 'Ze zijn daar!' en op een 50-tal nieuwe infoborden bij historische locaties verspreid over de provincie.

Graag per fiets op verkenning? Toerisme Provincie Antwerpen stippelde zeven bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk uit. 

7 bevrijdingsroutes lopen langs het fietsknooppuntennetwerk en zo'n 100 activiteiten helpen je om de bevrijding ook écht te beleven.

Blijvende herinnering

De komende maanden vinden in de Kempen, Scheldeland, Antwerpen, Mechelen en de Zuidrand talloze evenementen plaats. Van expo's over rondleidingen tot indrukwekkende re-enactments. De themabrochure bundelt alvast een 100-tal activiteiten.

PRAKTISCHE INFO

De brochure 'Ze zijn daar. De provincie Antwerpen bevrijd in 1944' (85 pagina's!) bundelt verhalen, foto's en toeristische tips van 48 steden en gemeenten.

Ze bevat ook een activiteitenkalender en een boekje met 7 bevrijdingsroutes langs het fietsknooppuntennetwerk.

Je vindt de gratis brochure vanaf eind augustus bij de toeristische diensten en op diverse culturele locaties van de deelnemende gemeenten.

Je downloadt of bestelt de brochure op www.kempen.be, www.scheldeland.be, www.antwerpenherdenkt.be en www.visitmechelen.be.

Bevrijdingssites op www.liberationroute.com - Uitgebreide evenementenkalender op www.belgiumremembers44-45.be.

Foto's en tekst Johan Temmerman/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

Vermiste vrouw uit Geel is terecht

Geel 13.12.2019 - 17.48u

Eerste van 12 schepenwissels in Heist

Heist op den Berg 13.12.2019 - 15.53u

Alle treinverkeer onderbroken in de Kempen

Alle treinverkeer onderbroken in de Kempen
Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland 13.12.2019 - 15.35u

Nationale en provinciale voetbalwedstrijden dit weekend

Nationale en provinciale voetbalwedstrijden dit weekend
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 13.12.2019 - 15.28u

Geel, Aalst, Gent en Antwerpen krijgen geld voor klimaat en leefbaarheid

Geel | Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 13.12.2019 - 15.21u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 13.12.2019 - 14.59u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto