In de Topmolenstraat in Balen vinden we nog een uniek exemplaar van de wilde peer (Pyrus pyraster) terug in een prachtig landbouwlandschap van het gehucht Vennen. Deze boom behoort tot de zeldzaamste inheemse houtige gewassen van de Lage Landen.

De wilde peer is internationaal bedreigd: vermoedelijk zijn er nog maar 30 exemplaren van terug te vinden in België en Nederland. Hij bevindt zich nu in het 'witte knop' stadium maar de volgende weken zullen de bloemetjes uitbundig tevoorschijn komen en pronkt de boom met haar lentekleed.

Plant van Hier

Deze boom is een 'Plant van Hier'. Dit is een kwaliteitslabel dat aanduidt dat hij afstamt van bomen die al zeer lang in onze gebieden vertoeven en dus perfect zijn aangepast aan de bodem en de omstandigheden in onze streken. Slechts 5% van onze planten zijn nog echt oer-inheems... Wat de wilde peer nog extra bijzonder maakt, is dat alle gecultiveerde peren afstammen van deze oerpeer.

Recent ontdekt

Deze wilde peer is vorig jaar ontdekt. Hij kwijnde een beetje weg in de schaduw van vijf grote populieren. Omdat de wilde peer een lichtminnende boom is, bekommerde het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete (RLKGN) en de gemeente Balen zich om deze zeldzame boom en ze velden vorig jaar de vijf populieren rondom.

De boom wordt nu niet meer bedreigd door overschaduw en na een correctie-snoei kan hij er weer geruime tijd tegenaan.

Het is een langzaam groeiende struik of boom die een hoogte van 20 meter kan bereiken en 150 tot 200 jaar oud kan worden. Tijdens de maanden april en mei verschijnen witte bloemen met roosrode meeldraden. Daarop volgend komen kleine vruchten die niet lijken op onze eetperen, maar bijna kogelrond zijn. De onrijpe vruchten hebben een wrange en zure smaak.

Herkenbaar aan het infobord in het zandweggetje

Je kan de bloesem van de wilde peer op dit moment bewonderen in een zandweggetje in de Topmolenstraat in Balen. In de buurt van de Topmolen vind je wandelknooppunt 93, sla daar het zandweggetje in richting knooppunt 13.

Op een goeie 100m vind je aan je rechterkant de driestammige wilde peer vlakbij een infobord van RLKGN en gemeente Balen. Voor de fietsers ligt het vlakbij fietsknooppunt 30, zo'n 500meter richting knooppunt 60, rechts na de Topmolen het zandweggetje in.