Vanop de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida is om 9.30u de zonnesonde Parker vertrokken richting de zon. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. "Onze missie om de zon aan te raken", klinkt het lyrisch. Parker is het eerste ruimtetuig ooit dat de zon zal bezoeken.

De lancering van de zonnesonde moest eigenlijk gisteren gebeuren, maar werd met 24 uur uitgesteld door een technisch probleem. Om 9.30 uur onze tijd vanmorgen was het dan uiteindelijk toch zover. "Een gedurfde missie om licht te werpen op de mysteries van onze meest nabije ster: de zon", klonken de woorden van de NASA bij de lancering.

De Parker Solar Probe-missie is de eerste ooit die de zonnecorona zal betreden. De sonde zal in een periode van 7 jaar 24 banen rond de zon afleggen. Een evidentie is dat niet: verschillende keren zal de sonde zich op een afstand van minder dan 7 miljoen kilometer van de oppervlakte van de zon bevinden, en daar temperaturen tot 1.127 graden Celsius tegenkomen. (VRTNWS : lees hier verder) - beelden credits NASA/Bill Ingalls.