U bent hier

Zorgproject Graanweg Wiekevorst

Heist op den Berg
09.06.2018 - 14.39u
Door: Mark Jaspers

Eerste spadesteek huurwoningen en assistentiewoningen Graanweg Wiekevorst

In Wiekevorst gaan op 9 juni de voorbereidingen van start voor een vernieuwend zorgproject. Tegen 2020 moet er in de Graanweg een nieuwe wijk met 28 woningen staan. Achttien daarvan stellen mensen met een handicap in staat om er zelfstandig te wonen mét hun gezin. De gemeente Heist-op-den-Berg faciliteert het project.

De mens wordt ouder met de jaren, maar wil tegelijkertijd ook langer zelfstandig thuis wonen. Wanneer de vraag naar zorg groter wordt, verhuist men vaak naar een woonzorgcentrum. Maar er is een tussenfase nodig, namelijk de mogelijkheid om zelfstandig te wonen maar met de zorgverlening heel dichtbij.

En dat is net het doel van dit project: de realisatie van een vernieuwend woon-zorgproject, waarbij ondersteuning en zorg 24/24 verzekerd is voor de bewoners, ongeacht of dit een persoon met een handicap of een oudere is.

De ondersteuning bij dagelijkse activiteiten als eten, wassen, opstaan en toiletgebruik gebeurt door assistenten die tijdens het werk een training kunnen genieten. Het project creëert dus ook tewerkstelling voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt.

Bovendien is er de mogelijkheid tot doorstroming naar het woonzorgcentrum als de zorgvraag te groot wordt. En dat is ook net wat dit project uniek maakt: het is een samenwerking tussen verschillende partners uit de sector van huisvesting/wonen en de welzijnssector.

De vzw Zewopa staat in voor de zorgpermanentie en ook het vlakbij gelegen Wiekevorstse Woonzorgcentrum Sint-Jozef stapt mee in het verhaal.

Het project zelf bestaat uit de bouw van 28 nieuwe sociale woningen en een gemeenschappelijk dagcentrum. Het ontwerp is gericht op ADL-wonen (ADL staat voor Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) waar mensen met een handicap thuis kunnen wonen, maar een zorgvoorziening dichtbij is. De huisvesting is speciaal ontworpen voor de specifieke doelgroep.

De woningen zijn allemaal rolstoeltoegankelijk en aangepast aan rolstoelgebruikers. Dit sluit naadloos aan bij de visie van Wiekevorst als drempelloos dorp.

De Maatschappij voor de Huisvesting van het kanton Heist-op-den-Berg regelt de uitvoering. Er komt één woning met één slaapkamer en dan nog telkens negen woningen met respectievelijk twee, drie en vier slaapkamers.

Het totale kostenplaatje bedraagt ruim 5 miljoen euro, waarvan 620.000 euro naar een ontmoetingsruimte gaat waar onder meer het Lokaal Dienstencentrum zich zal vestigen. Het streefdoel is om de woningen midden 2020 klaar te hebben voor verhuur.

De site ligt vlak aan de dorpskern van Wiekevorst. Ze is van daaruit makkelijk bereikbaar via trage wegen.(pp)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto