Alle coronacijfers stijgen. Dagelijks worden er 6.271 nieuwe besmettingen vastgesteld, dat is 43% meer dan in de voorgaande periode.
Er liggen nu meer dan 1.600 mensen met corona in het ziekenhuis. "Het gaat vooral om ouderen met onderliggende aandoeningen", zegt Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano.
Het aantal patiënten op intensieve zorg stijgt van 73 naar 87 (+ 19 %) en het aantal overlijdens stijgt met 45%, er sterven gemiddeld 8 mensen per dag. (VRTNWS)
De coronacrisis heeft een nieuwe trieste mijlpaal bereikt: die van 30.000 coronadoden in ons land. Wie zijn deze mensen?
Op 7 maart zal het exact twee jaar geleden zijn dat het coronavirus in ons land een eerste dodelijk slachtoffer veroorzaakte. Vandaag staat de teller officieel op 30.000.
Er liggen nog 406 covidpatiënten op intensieve zorg. Dat is 14 procent minder dan vorige week.
"De daling van het aantal patiënten op intensieve houdt langer aan dan verwacht, dat is een hoopgevend signaal", zegt viroloog Steven Van Gucht tijdens de wekelijkse cijferupdate van Sciensano.
De ziekenhuisopnames gaan wel nog in stijgende lijn. "Die stijgen al sinds de kerstperiode.
Maar de toename is momenteel aan het vertragen", ziet Van Gucht nog. (VRTNWS)
Viroloog Steven Van Gucht heeft op de persconferentie na het Overlegcomité de huidige situatie met de omikronvariant geschetst en een aantal modellen voor de toekomst voorgesteld.
"De vijfde golf is begonnen", zegt de viroloog. "We hebben maandag en dinsdag recordwaarden bereikt van meer dan 27.000 besmettingen per dag. Dat is ongezien in deze pandemie."
Na een lange stabiele periode stijgen de coronacijfers in ons land opnieuw. Hoe valt dit te verklaren?
Wie geeft vandaag het coronavirus door? En biedt de coronapas soelaas? We legden jouw vragen voor aan viroloog Steven Van Gucht en infectiologe Erika Vlieghe in twee edities van #steljevraag.
Vanaf vandaag wordt de mondmaskerplicht op veel plaatsen afgeschaft, zeker in Vlaanderen.
Toch blijft het een gezonde reflex om het mondmasker altijd bij te hebben, zegt viroloog Steven Van Gucht op de wekelijkse persconferentie van het wetenschappelijk instituut Sciensano.
Viroloog Steven Van Gucht vindt dat de mondmaskerplicht in Vlaanderen een tweetal maanden te vroeg wordt afgebouwd.
De Sciensano-viroloog stelt in het tv-programma "Terzake" dat de komende twee maanden een grote test zullen zijn, omdat we meer binnen zullen leven, terwijl zeker in Brussel de vaccinatiegraad nog te laag is.
"Er is nog altijd een potentieel voor een grote vierde golf", waarschuwt Van Gucht.
Het aantal bevestigde besmettingen en de ziekenhuisopnames in ons land blijven stijgen.
Voor het eerst sinds begin juni stijgt het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen per dag tot boven de 1.000.
63 procent van de besmettingen wordt veroorzaakt door de deltavariant, zegt viroloog Steven Van Gucht. (VRTNWS)
Vlak voor het begin van het Overlegcomité, dat op dit moment samenzit over de coronaversoepelingen, hebben verschillende experten opgeroepen tot voorzichtigheid.
"Laat niet te veel ineens los, spreek heel voorwaardelijk en maak niet te veel plannen op lange termijn", luidde de oproep van professor Infectieziekten Steven Callens in "De ochtend" op Radio 1.
Ook viroloog Steven Van Gucht herhaalde bij Studio Brussel zijn bezorgdheden. (VRTNWS)
Verschillende experten hebben er goede hoop in dat de nieuwe coronamaatregelen een gunstig effect zullen hebben op de coronacijfers, als we er ons goed aan houden.
Al uitte viroloog Steven Van Gucht in "Het Journaal" wel enige reserve: "Ik ben niet zeker of we de curve laag genoeg gaan krijgen."
Zend nieuws in via Whatsapp