28 academies in Antwerpen bieden vanaf volgend schooljaar voor het eerst opleidingen aan voor muziek en woord vanaf 6 jaar.

Dat blijkt uit de nieuwe programmaties voor het deeltijds kunstonderwijs die Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft goedgekeurd. 40 academies krijgen groen licht voor 230 nieuwe opleidingen.

Daarmee komt een einde aan de programmatiestop die 7 jaar van kracht was. De opleidingen zoals dj, kleinkunst, cabaret en comedy, recensent of musical zijn populair.

7 academies in Vlaanderen kunnen vanaf 1 september starten met een volledig nieuwe afdeling beeldende en audiovisuele kunsten en 2 academies met een volledig nieuwe afdeling dans.

Vlaanderen kent een lange traditie van kwaliteitsvol deeltijds kunstonderwijs. De academies zijn vaak het creatieve en kunstminnende hart van steden en gemeenten.  Jongeren en volwassenen krijgen er niet alleen artistieke competenties mee, maar ook een creatieve en originele manier van denken en in het leven staan. Maar liefst 184.000 jongeren en volwassenen volgen les in de 168 academies van ons Vlaamse Deeltijds Kunstonderwijs.

Nieuw decreet Deeltijds Kunstonderwijs

Eind februari keurde het Vlaams parlement een eigen niveaudecreet voor het deeltijds kunstonderwijs goed. Na 28 jaar wordt het deeltijds kunstonderwijs eindelijk verankerd binnen onderwijs en krijgen de academies een duidelijk perspectief op een bloeiende toekomst. De rigide minimumleerplannen die in 1990 werden opgesteld, verdwijnen en worden vervangen door sobere einddoelen die meer autonomie aan de leerkrachten geven om hun doelen te bereiken.

De academies krijgen dankzij het decreet meer vrijheid en autonomie in de organisatie van hun opleidingen en in het uittekenen van een eigentijds lokaal project. Zo krijgen ze de kans om hun opleidingsaanbod flexibel aan te vullen of te actualiseren. Daarmee komt ook een einde aan de programmatiestop die sinds 7 jaar van kracht was. Een nieuw clustersysteem voor het aanvragen van opleidingen zorgt dan weer voor een aanzienlijke vermindering van de planlast.

Nieuw en ruimer aanbod

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft de nieuwe programmaties voor het schooljaar 2018-2019 goedgekeurd. De mogelijkheid om voor het eerst met opleidingen muziek en woord vanaf 6 jaar te starten wordt gretig te baat genomen. 98 academies springen op die boot. Enkele voorbeelden zijn Wijnegem, Gent, Genk, Lebbeke, Asse, Ieper en Sint-Lambrechts Woluwe.

Ook de mogelijkheid om nieuwe opleidingen te organiseren vallen in de smaak. 140 academies krijgen de toestemming voor 777 nieuwe opleidingen. Nieuwe opleidingen zoals dj, kleinkunst, cabaret en comedy, recensent of musical zijn populair. Bij de instrumenten zijn mondharmonica en historische harp nieuw.

7 academies starten met een nieuwe afdeling beeldende kunsten en audiovisuele kunsten. Het gaat om de academies van Wijnegem, GO! Gent, Lede, Lennik, Lebbeke, Londerzeel en Schoten. In de academies van Knokke-Heist en Hoboken start een nieuwe afdeling dans.

Het nieuwe decreet versterkt tegelijk de samenwerking met het basis- en het secundair onderwijs. Scholen en academies kunnen samen werken waarbij bijvoorbeeld de leraren van de academie in de klas in de basisschool muzische opvoeding geven.

Provincie Antwerpen

Vanaf september starten 28 academies in de provincie Antwerpen met opleidingen voor muziek en woord voor leerlingen vanaf 6 jaar organiseren en ze kunnen ook met nieuwe opleidingen starten.

40 academies starten met ongeveer 230 nieuwe opleidingen. 

In Antwerpen is er urban dans, l de Stedelijke Academie van Lier zal de optie Oude muziek aanbieden, het stedelijk Conservatorium van Mechelen een opleiding werelddans. In Bornem zal men voor recensent kunnen studeren, in Boom waar het festival Tomorrowland plaats vindt is er het aanbod dj. De academies van Schoten en Wijnegem starten dan weer met een volledig nieuwe afdeling beeldende en audiovisuele kunsten. In de academie van Hoboken start een nieuwe afdeling dans en de academies van Wijnegem en Schoten starten met een nieuwe afdeling beeldende en audiovisuele kunsten.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Het enthousiasme waarmee de Vlaamse academies aan de slag zijn gegaan met de nieuwe programmaties, toont aan dat het langverwachte decreet deeltijds kunstonderwijs meer dan welkom is.

Dankzij de goedgekeurde programmaties krijgen ze de nodige ademruimte en flexibiliteit om een wervend lokaal en eigentijds project te schrijven dat aansluit bij de actuele kunstenbeleving. Zo kunnen ze nog meer leerlingen overtuigen van de grote troeven en meerwaarde van een opleiding in het deeltijds kunstonderwijs.” (pp)