U bent hier

4 telecomoperatoren lappen registratieregels prepaidkaarten aan hun laars

Vlaanderen
20.03.2017 - 16.45u
Door: Herman Gezelle

De regeling om de gebruikers van voorafbetaalde telefoonkaarten te registreren, wordt door vier gsm-operatoren veel te laks toegepast. Dat meldt "VTM Nieuws". Vicepremier en minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) vindt dat onaanvaardbaar en dreigt ermee de operatoren die de regels niet volgen, zwaar te straffen.

Met een voorafbetaalde telefoonkaart kan je anoniem bellen.

Na de aanslagen van 22 maart vorig jaar besliste de regering om aan die anonimiteit een einde te maken en verplichtte ze de telecomoperatoren om de prepaidkaarten te registreren.

Voor nieuwe kaarten is de verplichte registratie in december vorig jaar van kracht gegaan. Voor de in omloop zijnde kaarten geldt een overgangsregeling tot juni dit jaar. Vorige week nog meldde minister De Croo dat van de 3,4 miljoen voorafbetaalde kaarten er al 1 miljoen was geregistreerd.

De identificatie kan makkelijk en op verschillende manieren, onder meer door het herladen van de simkaart met een bankkaart, via online registratie met een elektronische identiteitskaart en bijhorende pincode, of in de telefoonwinkel van de gsm-operator.

Sancties

Maar nu blijkt dus dat vier operatoren de registratie erg losjes toepassen. Grote operatoren zoals Proximus en Telenet Base vragen een elektronische identiteitskaart. Dat systeem is moeilijk te omzeilen, maar bij andere operatoren kan je ook zonder elektronische identiteitskaart registreren.

Telecomregulator BIPT heeft bij controles vastgesteld dat vier operatoren de verplichtingen rond registratie van prepaidklanten niet respecteren. "Er werden pv's opgesteld en de dossiers zijn in behandeling bij het parket van Brussel", zegt een BIPT-woordvoerder.

Minister De Croo vindt de lakse toepassing van de registratieverplichting onaanvaardbaar en dreigt met zware sancties. "Ik wil heel duidelijk zijn. Operatoren moéten ervoor zorgen dat iedereen geïdentificeerd is. Als ze dat niet doen, kunnen we boetes opleggen of hun licentie om actief te zijn in ons land intrekken. Als ze zich niet in orde stellen, dan ben ik van plan om daartoe over te gaan", zegt De Croo. (rr)

imageMeer nieuws

Windmolens Westerlo en Hulshout : provincie vergunt toch

Hulshout | Westerlo 20.05.2022 - 17.08u

Opheffing rook- en vuurverbod in provincie Antwerpen, maar blijf waakzaam in bossen, natuur

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 20.05.2022 - 10.51u

Eerste besmetting met apenpokkenvirus vastgesteld in ons land

EU | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 19.05.2022 - 23.22u

Griekse componist en muzikant Vangelis (79) is overleden

 Griekse componist en muzikant Vangelis (79) is overleden
EU | Internationaal | Nationaal 19.05.2022 - 18.44u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto