Vandaag waren er opnieuw zeker 400 000 bezoekers op de been tijdens de 31e editie van Open Monumentendag. Heel wat erfgoedliefhebbers trokken op pad om monumenten in hun buurt te ontdekken, enkele locaties braken zelfs persoonlijke records met hun bezoekersaantal. Er waren bijna 800 gratis activiteiten te beleven bij meer dan 650 monumenten verspreid over Vlaanderen.
Algemeen directeur van Herita Margit Bal: "We merken aan de reacties uit alle hoeken dat er vandaag opnieuw met volle teugen van erfgoed werd genoten. Open Monumentendag heeft als belangrijkste doel om mensen bij monumenten te brengen, op een feestelijke en boeiende manier. Dat is vandaag opnieuw gelukt, wij sluiten de 31e editie van ons monumentenfeest dus bijzonder tevreden af."
In West-Vlaanderen moesten sommige organisatoren vandaag paraplu's en regenjassen bovenhalen. Ondanks het wisselvallige weer, mocht natuurdomein Vloethemveld toch meer dan 800 bezoekers ontvangen. Kasteel Beauvoorde in Veurne brak het recordaantal bezoekers van vorig jaar en telde meer dan 700 bezoekers dit jaar.
Bij Domein Raversyde was heel wat te doen rond de bevrijding, daar zagen ze vandaag meer dan 2150 bezoekers. Oostende werkte een programma uit over de Zeedijk dat een overdonderend succes werd, ze telden vandaag meer dan 6300 bezoekers. De verschillende villa's in De Panne, de tramstelplaats en het pas gerestaureerde Hotel Continental konden samen een 6500-tal bezoekers ontvangen. Ook De Haan mocht met 575 bezoekers meer mensen ontvangen dan vorig jaar.
In Antwerpen stonden heel wat monumentale kerken open, de indrukwekkende Sint-Carolus Borromeuskerk verwelkomde meer dan 1600 bezoekers. Kazerne Dossin in Mechelen pakte uit met een boeiend programma rond de bevrijding en vestigde een nieuw record met meer dan 1400 bezoekers, dat zijn er 200 meer dan in 2018.
In Schelle stond de voormalige Electrabelsite open, daar stonden al van voor de opening mensen in de rij en werden meer dan 1800 mensen geteld. De stad Lier sloot de dag af met 3000 bezoekers en Heist-op-den-berg telde 1850 mensen in het Hof van Riemen.
In Vlaams-Brabant verwelkomde de abdij van Averbode bijna 500 bezoekers. "We zagen veel mensen uit de eigen streek, die nog steeds onder de kerktoren wonen en hier getrouwd zijn of gedoopt," klinkt het daar. Het gerestaureerde huis 't Schip in Hoegaarden ontving meer dan 620 bezoekers tijdens hun eerste deelname aan Open Monumentendag.
De gemeente Diest ontving 2000 mensen. Hof Ter Beemt, het cohousingproject dat genomineerd is voor de Vlaamse Onroerenderfgoedprijs, ontving meer dan 500 bezoekers. Een aantal dat niemand ter plaatse had verwacht. Ook Leuven breekt het record met meer dan 8000 bezoekers, het knappe programma rond duurzaamheid en erfgoed werpt vruchten af.
In Gent waren de watertorens Kattenberg en de architectenwoningen in de stad waren een absoluut succes. De Historische Huizen in Gent ontvingen 6650 mensen. Ook elders in Oost-Vlaanderen werden heel wat bezoekers geteld.
Zo kwamen er bij de archeologische site van Ename in Oudenaarde maar liefst 600 mensen op bezoek en ontving het archeologisch centrum in Velzeke 1500 mensen. In de stad Aalst werden ongeveer 3000 mensen geteld.
In Limburg telde de Landcommanderij Alden Biesen 300 bezoekers en de gemeente Tongeren 400. De stad Hasselt registreerde meer dan 7000 bezoekers, daar had de Abdijsite van Herkenrode met 5000 bezoekers een groot aandeel in. De bevrijding werd er uitgebreid gevierd. Openluchtmuseum Bokrijk zag vandaag meer dan 5000 mensen en in Sint-Truiden stond de teller vanavond op 4000.
Open Monumentendag 2019 in cijfers
796 activiteiten
652 locaties
511 beschermde monumenten
180 gemeenten
263 lokale organisatoren
Hij droomde van Parijs-Roubaix, maar geel in de Tour overtreft misschien zelfs zijn stoutste verwachtingen.
Yves Lampaert heeft iedereen verrast door de openingstijdrit te winnen. Een sprookje in Denemarken. De Belg dook ruim vier seconden onder de tijd van Wout van Aert, die tweede werd en zich net als de andere topfavorieten wat verkeek op de weersomstandigheden.
Tadej Pogacar was de beste klassementsman. (VRTNWS)
Digitale betalingen zijn erg populair in België. Steeds meer mensen laten muntstukken en bankbiljetten links liggen en grijpen naar hun betaalkaart of smartphone.
Dat blijkt uit de laatste Digital Payment Barometer, een studie uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van de partners Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline. Vanaf 1 juli kunnen de Belgen hun digitale betaalmiddelen ook ten volle benutten, want ze zullen overal in België worden aanvaard.
Wie in aanmerking komt voor een coronavaccinatie, kan hiervoor één keer per maand terecht in Herentals. Het vaccinatiecentrum bevindt zich naast het AZ ziekenhuis.
Deze zomer is er een prikdag op vrijdag 15 juli en eentje op vrijdag 26 augustus.
Wie komt er in aanmerking voor een prik?
Yannick Michiels uit Mol heeft als eerste Belg ooit een medaille behaald op het wereldkampioenschap Oriëntatieloop in het onderdeel sprint.
Hierbij moet je met behulp van een stadsplan zo snel mogelijk je weg vinden naar de finish. Yannick Michiels werd derde.
"Deze medaille is historisch. Het is een enorme beloning na jaren van trainen", vertelt hij op Radio 2 in Antwerpen. (VRTNWS)
Vanaf vandaag is het tijdelijk niet mogelijk om Vlaamse premies aan te vragen voor renovatie en energiebesparende maatregelen. Het digitale loket daarvoor gaat een paar maanden dicht.
Anderzijds is 1 juli de startdag voor mensen met zonnepanelen die hun eigen stroom willen delen, of die denken recht te hebben op een vergoeding voor dubbel betaalde netkosten.
Het was al langer aangekondigd en nu is het zover: verschillende Vlaamse premies worden samengevoegd tot één verbouwpremie, die je vanaf 1 oktober zal kunnen aanvragen.
De Geelse Innovatiecampus zet een belangrijke stap in haar verdere ontwikkeling. De partners zijn op zoek naar een innovatiemanager die zich zal inzetten om nieuwe bedrijven aan te trekken en bruggen te slaan met de kennis- en onderwijsinstellingen in de regio.
Op termijn zouden 2000 mensen een job moeten vinden op de campus.
Onderzoek wijst uit dat mensen actiever zijn als er zich dichter bij hun woonplaats sportinfrastructuur bevindt.
Daarom kocht team Sport en Jeugd Heist-op-den-Berg via de groepsaankoop van Sport Vlaanderen een mobiele IPitup-beweegbank. Dat is een meerpersoonszitbank met allerlei beweegfuncties.
De bank staat op dit moment opgesteld aan sporthal De Lichten in Booischot en kan door iedereen vrij gebruikt worden. Ze is voorzien van infopanelen met laagdrempelige oefeningen.
Groep Infrabo, advies- en studiebureau uit Westerlo, bestaat volgend jaar 40 jaar. Een uitgelezen moment om een volledig nieuwe huisstijl te lanceren die aansluit bij de hedendaagse activiteiten van het bedrijf.
Logo in een nieuw jasje
Vanaf vrijdag 1 juli 2022 komen er nieuwe verkeersregels voor elektrische steps. Die mogen voortaan niet meer op het voetpad rijden.
De Vlaamse verkeersbelasting wordt bijna 10 procent duurder en de soepelere procedure om tijdelijke werkloosheid aan te vragen loopt na meer dan twee jaar ten einde. Ze werd ingevoerd aan het begin van de coronacrisis. (VRTNWS)
De Tour de France staat voor de deur maar de topwielrenner heeft naast zijn deelname aan de Tour ook nog ander nieuws aan te kondigen.
Wout van Aert & echtgenote Sarah De Bie investeren de komende jaren in een participatie met Heylen Vastgoed uit Herentals. Heylen Vastgoed werd in 2005 opgericht door Johan Heylen als éénmanszaak. In 2014 vervoegde Cedric Vanhencxthoven Heylen Vastgoed om het samen verder uit te bouwen.