6 Turnhoutse scholieren worden een dag lang CEO in een bedrijf, tijdens JINC Baas van Morgen.
Op 30 mei nemen zes leerlingen van secundaire school Campos voor één dag plaats op de stoel van een bedrijfsleider. Tijdens deze derde editie van Baas van Morgen – dit jaar voor de allereerste keer in Turnhout – koppelt JINC België jongeren uit een sociaaleconomisch uitdagende omgeving aan leidinggevenden.
Deze CEO’s staan een dag hun stoel af: Gert Cielen (CEO papierwarenproducent Aurora Productions), Jan Van Otten (Turnhouts schepen van jeugd) en Bart Govaert (Algemeen directeur Cultuurhuis de Warande).
“Baas van Morgen geeft een boost aan het zelfvertrouwen van de jongeren”, zegt Jasmin Delarbre, verantwoordelijke van de JINC-werking in Turnhout. “Ze krijgen een inkijk in de werkomgeving van de CEO, doen ervaring op en breiden hun netwerk uit. Troeven die ze meenemen naar hun toekomst op de arbeidsmarkt.”
Hoe inspireer je leerlingen om het beste uit zichzelf te halen? Door ze een dag lang aan het roer van een onderneming te zetten. Tijdens JINC Baas van Morgen ervaren zes Turnhoutse scholieren uit het vijfde middelbaar het leven aan de top. Daarnaast ontdekken ze hoe een bedrijf, kabinet of organisatie er aan de binnenkant uitziet.
Iluna en Roumaissa zwaaien een dag de plak in het schepencollege
Jan Van Otten, schepen van de stad Turnhout, opent op 30 mei de deuren van het stadhuis voor Iluna en Roumaissa, twee leerlingen van Campos.
"Turnhout zet op veel verschillende manieren in op jongeren. We nemen hun input altijd mee wanneer we ons beleid uitstippelen. Baas van Morgen is voor de leerlingen een unieke kans om een dag mee te draaien bij een lokaal bestuur. Voor ons als potentiële werkgever is het ook interessant om te horen hoe zij zo’n werkdag ervaren. Willen we jonge mensen aantrekken om voor de stad te werken, dan is hun feedback bijzonder waardevol."
Ook Sonia loopt school op Campos. Zij neemt een dag de fakkel over van Bart Govaert, algemeen directeur van Cultuurhuis de Warande in Turnhout. En of ze er zin in heeft.
"Dit is echt het allerleukste project van het schooljaar! Tijdens mijn dag als CEO wil ik zoveel mogelijk jongerenideeën de Warande binnen brengen."
Turnhout vervoegt Antwerpen en Mechelen als nieuwste JINC-stad.
JINC België helpt kinderen, die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en een beperkt netwerk, aan een goede start op de arbeidsmarkt. Via verschillende projecten met scholen en bedrijven, maken de jongeren kennis met allerlei beroepen en bedrijven. Ze ontdekken welk werk bij hun talenten past en leren solliciteren.
JINC Baas van Morgen vindt al voor de derde keer plaats. Dit jaar heeft ook Turnhout het genoegen deel te nemen, naast Antwerpen en Mechelen.
"Met deze editie trappen we onze uitbreiding naar Turnhout af", zegt projectmedewerker Jasmin Delarbre enthousiast. "Vanaf volgend schooljaar rollen we de JINC-werking hier uit in drie scholen: Stedelijke Basisschool Turnhout, Campos en 2 campussen van Talentenschool. In de lagere school en de eerste graad van het secundair onderwijs starten we met het project Bliksemstage. Dan steken leerlingen de handen uit de mouwen in een bedrijf, om te ontdekken welke beroepen bij hen passen. In de laatste graad van het secundair onderwijs doen we Sollicitatietraining en leren we jongeren hoe ze indruk kunnen maken op een potentiële werkgever."
Over JINC België
JINC België strijdt voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Waarin íeder kind kansen krijgt. De organisatie helpt leerlingen van het derde leerjaar tot het laatste jaar secundair onderwijs aan een goede start op de arbeidsmarkt. Via verschillende projecten als Digitale Vaardigheden, Bliksemstage, Carrière Coach, Sollicitatietraining en JINC Baas van Morgen werkt JINC in Antwerpen, Mechelen en Turnhout samen met scholen en bedrijven. jincbelgie.be