U bent hier

Belgische e-commerce krimpt met 10%

Vlaanderen
19.03.2021 - 18.48u
Door: Lex Verellen

De coronacrisis heeft de totale Belgische e-commercemarkt afgelopen jaar met zo'n 10% doen krimpen. Meer Belgen vonden de weg naar de webshops, maar de bedragen waren lager.

Een miljard euro weg

In totaal spendeerden we met zijn allen 10,26 miljard euro online, meldt BeCommerce. De daling tegenover 2019 is volledig toe te schrijven aan de ineenstorting van de dienstensector: door de coronamaatregelen en lockdowns kochten wij allen - logischerwijs - veel minder reizen en tickets voor attracties en evenementen.

"Als je kijkt naar de reissector gaat dit over een daling van 1 miljard euro het afgelopen jaar. Dat is gigantisch!", zegt algemeen directeur Sofie Geeroms van BeCommerce.

Langs de andere kant gaf de crisis de onlineverkoop van fysieke spullen wel een stevige duw in de rug: die groeide met een derde tot 7,5 miljard euro. Consumenten kochten opvallend meer elektronicaproducten (+90%) en computeraccessoires (+66%). Dat heel wat mensen verplicht werden om van thuis te werken, is daar uiteraard niet vreemd aan.

Meer shoppers

Opvallend nog is het aantal Belgen dat voor het eerst een online aankoop deed. "2020 was het jaar dat de Belg e-commerce definitief leerde kennen", zegt Geeroms. "200.000 mensen vonden voor het eerst hun weg naar een webwinkel in het coronajaar, goed voor een stijging van 2%."

In 2020 waren er uiteindelijk meer online aankopen (+12%), maar het gemiddeld uitgegeven bedrag lag beduidend lager: het gemiddelde aankoopbedrag zakte van 102 naar 81 euro. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de terugval binnen de dienstensector, waar traditioneel hoge bedragen worden gespendeerd aan onder andere reizen. (retaildetail)

 

imageMeer nieuws

Freelance copywriter Bert Moons : 'DeSchrijfwerkerij straf verhaal, ik zou volgens artsen niet meer kunnen schrijven,

Kempen regio | Neteland | Nijlen regio | Vlaanderen 06.12.2021 - 18.58u reading time7min

Bevelaar en freelance copywriter Bert Moons (49) heeft een nieuw schrijfbureau opgericht.

Met DeSchrijfwerkerij.be wil hij een bureau op de markt brengen met de flexibiliteit van een freelance copywriter. De oprichting van een nieuw schrijfbureau is op zich geen groot nieuws, maar wel wanneer je weet dat gespecialiseerde artsen Bert enkele jaren geleden vertelden dat hij nooit nog zou kunnen schrijven.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto