Heel wat Belgen en Europeanen in het Verenigd Koninkrijk zijn vanmorgen opgestaan met lood in de schoenen door de uitslag van het brexit-referendum. Sommigen vrezen voor hun toekomst in het land. VRT Nieuws sprak met enkele landgenoten aan de andere kant van het Kanaal.

Jan Mertens woont en werkt al bijna zes jaar in Londen. Hij leerde er zijn vrouw - een Amerikaanse - kennen en voelt zich naar eigen zeggen volledig geïntegreerd. "Ik heb dus geen ambities om naar België terug te keren... Behalve nu", vertelt hij.
Christa Holka

"Ik ben tot middernacht opgebleven en het leek toen de goede richting uit te gaan. Bovendien zag je in Londen de afgelopen dagen veel mensen met "remain"-stickers rondlopen. Ik ben dus met een goed gevoel gaan slapen. Toen ik vanmorgen de resultaten zag, schrok ik hoezeer ik aangedaan was. Om dat zwart op wit te zien... Mijn vrouw is al de hele ochtend aan het wenen."

Op het werk van Mertens waren er behoorlijk veel aanhangers van een brexit. "Een van mijn collega's is daar heel erg vocaal over. Gelukkig werkt hij vandaag van thuis uit, ik weet niet hoe ik anders gereageerd zou hebben. Bij mijn Europese en Britse vrienden heerst grote verslagenheid. Toen ik vanmorgen op Facebook keek, was niemand blij."

"Voor heel wat Europeanen in het VK is er nu een morele kwestie: willen ze nog verblijven in een land dat duidelijk een visie heeft waarbij de EU ideologisch zo wordt afgekeurd?", aldus onze landgenoot. Hij en zijn partner moeten nu "serieus bekijken" hoe hun toekomst er in het Verenigd Koninkrijk zal uitzien. "Mijn vrouw werkt in de academische wereld en die is erg afhankelijk van Europese subsidies en buitenlandse studenten. Dat komt nu op losse schroeven te staan. Misschien moeten we wel verhuizen naar Duitsland, België of Schotland."

Lees het volledige artikel op DeRedactie VRT.

Nu het Verenigd Koninkrijk voor de brexit heeft gekozen, bereidt het financiële hart van Londen zich voor op het vertrek van duizenden bankiers, richting Frankfurt, Parijs of Dublin. Accountant PwC raamt dat de brexit de Britse financiële sector tegen 2020 tussen 70.000 en 100.000 banen kan kosten. 

De Britten hebben zich in hun referendum nog maar net uitgesproken voor een Brexit, of Europa neemt al maatregelen. De man die de boedelscheiding tussen Groot-Brittannië en Europa in goede banen moet leiden, is een Belg: Didier Seeuws, topdiplomaat en ex-woordvoerder van Guy Verhofstadt.

Bron VRT.

Foto Photo News.