Een maand geleden ontving u onderstaande tussenstand over de procedures in het dossier Fauwater. Op 1 februari 2013 werd de exploitatievergunning ingetrokken en op 26 april 2013 werd het beroep tegen deze beslissing door de bevoegde minister ongegrond verklaard. Dit betekent dat Fauwater niet over een exploitatievergunning beschikt en dat er dus geen enkele chalet mag worden verhuurd.

Sedert februari heeft de uitbater van Fauwater zijn chaletpark grondig afgesloten, naar verluidt om te voorkomen dat er nog bewoners naar hun onveilige chalets zouden terugkeren. Thans blijkt dat het niet de bedoeling is geweest om “hardnekkige cliënten” buiten te houden, maar wel om zonder pottenkijkers met onwettige praktijken door te gaan. Deze ochtend heeft de politie van de regio Turnhout bij een controle op het terrein vastgesteld niet minder dan 49 personen werden aangetroffen in 21 chalets.

De hoop dat de uitbater die zich al in nesten heeft gewerkt met onvergunde constructies, het niet bijhouden van de verblijfsregisters, inbreuken op het kamerdecreet, negatieve inspectieverslagen van de brandweer, stakingsbevelen van de Wooninspectie en het intrekken van de exploitatievergunning het roer zou omgooien, is ijdel gebleken.   Met de vaststellingen die de politie vandaag heeft gedaan, stelt Fauwater zich nu ook bloot aan de sancties die hetVlaamse Toeristische Logiesdecreet oplegt aan wie zonder exploitatievergunning kamers of chalets verhuurt. Artikel 22§1 van het decreet zegt daarover dat “een administratieve geldboete van 250 euro tot 25.000 euro kan worden opgelegd aan de exploitant van:

1° met behoud van de toepassing van artikel 3, §3, het toeristische logies van een categorie als vermeld in artikel 2, 8° tot en met 11°, dat ligt in het Vlaamse Gewest en dat wordt geëxploiteerd zonder voorafgaande en schriftelijke vergunning”.

Burgemeester Ward Kennes heeft met ontsteltenis kennis genomen van de laatste ontwikkelingen. “Dat Fauwater na alles wat er is gebeurd zo ver zou gaan om zonder exploitatievergunning chalets te verhuren, tart alle verbeelding. Het is mijn stijl om bij problemen via overleg en op basis van vertrouwen samen naar oplossingen te zoeken. Maar in het dossier Fauwater vrees ik dat met deze nieuwste ontwikkelingen, het laatste greintje vertrouwen wel eens ver zoek zou kunnen zjin.”  Foto J. Stoop / N.