U bent hier

'De boer op met een burn-out'

Kempen regio | Mol
26.02.2020 - 19.44u
Door: Lex Verellen

Kempische landbouwers stellen erf open voor mensen met een burn-out

Een boerderij is voor veel mensen met een burn-out dé ideale locatie om weer op krachten te komen onder begeleiding van een gespecialiseerde coach. Maar hoewel zelfs wetenschappers het hierover eens zijn, bestonden daar tot voor kort geen zorgvuldig uitgewerkte mogelijkheden voor.

Het Boerenrustpunt, een project van RURANT, brengt daar verandering in. Voortaan kan je jezelf op 4 Kempische landbouwbedrijven door 7 gespecialiseerde en erkende coaches laten begeleiden.

Nieuw: 'Pak je burn-out aan op de boerderij'

Worstel je met een burn-out en sta je ervoor open om een nieuwe aanpak te proberen? Overweeg dan eens een coachingstraject op de boerderij. De weg naar herstel is vaak lang en hobbelig, maar onderzoek bewijst dat het platteland je écht kan helpen.

De open ruimte brengt rust en op boerderijen zijn heel wat elementen aanwezig waar gespecialiseerde coaches mee aan de slag kunnen gaan. Daarom bestond zowel bij landbouwers als bij coaches al langer heel wat enthousiasme om samen te werken. “Maar zo eenvoudig was dat niet,” vertelt Laura Van Selm van RURANT.

“Dergelijke partnerships brengen tal van praktische, verzekeringstechnische, financiële,… vraagstukken met zich mee. Daarom lanceerden we het project Boerenrustpunt. Na heel wat voorbereidend werk, is de Kempen nu de eerste regio waar je op een gestructureerde en wetenschappelijk ondersteunde manier met een burn-out naar de boerderij kan trekken.”

4 boerderijen

Bij Trezemieke (Retie), Van Hind (Balen), Het Mosterdzaadje (Mol-Millegem) en Klein Postel (Mol-Postel), kunnen mensen met een burn-out voortaan, samen met een gespecialiseerde coach, aan een gezonde, veerkrachtige toekomst werken.

Deze Kempische boerderijen, elk met hun eigen unieke setting, sfeer en bedrijvigheden, bieden heel wat mogelijkheden om een begeleidingstraject vorm te geven.

Samen met hun coach kunnen geïnteresseerden vrij rondlopen op het erf en kennis maken met de activiteiten en dieren. Bovendien heeft elke landbouwer, speciaal voor hen, een rustgevend plekje ingericht.

Een pipowagen, een charmant terrasje, een gezellige, droge buitenzitbank en zelfs een overdekt insectenhotel met uitkijkplatform staan al te wachten.

Tuur Vangeel, uitbater van zelfoogsttuin Het Mosterdzaadje was meteen enthousiast toen hij het project ontdekte: “Via Groene Zorg werkt al een tijdje iemand met een depressie mee op mijn boerderij. In een rustige omgeving met haar handen door de aarde wroeten, zonder enige vorm van druk, doet haar duidelijk goed. Ik zie haar als het ware stilaan weer opbloeien.

Dat moet bij mensen met een burn-out ook lukken, zeker als ze begeleid worden door een coach.”

7 gespecialiseerde coaches

Met veel zorg selecteerde RURANT ook zeven coaches die op hun favoriete boerderijen aan de slag zullen gaan. Allen hebben ze een erkenning van de Vereniging van Erkende Stress- en Burn-out coaches (VESB) op zak.

Dit betekent dat ze gediplomeerd, competent en ervaren zijn op het vlak van burn-out en algemene coaching. Bovendien scholen ze zich jaarlijks bij en respecteren ze een strikte gedragscode.

Mensen helpen om gelukkig en vol vertrouwen in het leven te staan is hun passie, en dat doen ze liefst van al midden in de natuur of op het platteland. Dana Paris (Breinvriendelijk), legt uit: “Ik geloof sterk in de meerwaarde van de boerderijomgeving en het buiten actief zijn. Maar wat me vooral aantrok in het Boerenrustpunt-project is de manier waarop het wetenschappelijk onderbouwd wordt. Zo is bijvoorbeeld de Universiteit van Antwerpen nauw betrokken.

Ook de huisartsen lijken dat te appreciëren. Zij verwijzen momenteel al patiënten met burn-out symptomen naar ons door voor coachingsessies op de boerderij.”

Burn-out aanpakken op de boerderij

De oorzaken van burn-out, en de manieren waarop je er best mee omgaat, variëren van persoon tot persoon. Daarom stippelen de deelnemende coaches voor iedereen een persoonlijk traject uit. Dat kan lopen van het aanleren van rust- en ontspanningstechnieken tot het voorbereiden van de werkhervatting. Maar uiteraard kan je ook starten met een enkele sessie.

Tijdens de sessies wordt er niet alleen gepraat. Al naargelang je persoonlijke noden, kom je fysiek in actie, doe je ademhalings- en focus- en ontspanningsoefeningen of ga je zelfs creatief aan de slag. De boerderij biedt dan natuurlijk heel wat extra mogelijkheden.

Laura Van Selm: “Bij spanningsklachten gaat het brein in overdrive. Maar genieten van een uitgestrekt landschap, of met je handen werken helpt om afstand te nemen en rust te vinden tijdens je coachings. Dierenvrienden kunnen ook oefeningen uitvoeren met koeien, geiten of minipaardjes. Zij reageren altijd op een eerlijke manier op de mensen die met hen in contact komen, en daar kan je veel van leren. Alles kan, niets moet…”

Praktisch

Op www.RURANT.be/boerenrustpunt vind je, naast meer informatie over burn-out coaching op de boerderij, een korte voorstelling van alle landbouwbedrijven en de begeleiders die er actief zijn. Spreekt één van deze combinaties je aan, neem dan gerust vrijblijvend contact op met de coach die je voorkeur heeft.

Die staat klaar om je te helpen of om je vrijblijvend wat meer uitleg te geven over zijn of haar werkwijze.

De kosten voor een coaching op de boerderij zijn trouwens identiek aan die voor een sessie in een praktijkruimte. Je kan opteren om slechts één sessie te volgen of om in een uitgebreid coachingstraject te stappen.

LEADER-steun

Boerenrustpunt is een LEADER-project, ondersteund door het ELFPO (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling). Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid en voorzitter van LEADER Provincie Antwerpen:“Met dit Boerenrustpunt-project investeert RURANT 98.217 euro in het versterken van een zeer specifieke vorm van ruraal ondernemerschap.

De provincie, Vlaanderen en Europa nemen daarvan 63.841 euro voor hun rekening. LEADER is specifiek bedoeld voor projecten op het platteland. In de provincie Antwerpen zetten we deze subsidie in om landbouwers te helpen die nieuwe activiteiten willen ontplooien die de hele samenleving ten goede komen. Bij dit initiatief is dat zeker het geval.“

imageMeer nieuws

Marc uit Turnhout schreef meer dan 200 gedichten voor ongeboren kleindochter en gaat voor record

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Turnhout regio 10.08.2022 - 16.53u

De zon schijnt voor iedereen, ook voor sociale huurders Herentals pilootgemeente voor Asterproject

De zon schijnt voor iedereen, ook voor sociale huurders Herentals pilootgemeente voor Asterproject
Herentals | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 10.08.2022 - 15.23u

Nooit eerder zo veel uittreksels van strafregister afgeleverd

Nooit eerder zo veel uittreksels van strafregister afgeleverd
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland 10.08.2022 - 10.35u

SKS Herentals - KFC Herenthout : zomerse oefenmatch

Herentals | Herenthout | Neteland 10.08.2022 - 08.48u

Plantactie Nijlen vindt ook dit jaar plaats met afhaaldag op 26 november

Kempen regio | Nijlen regio 10.08.2022 - 08.47u

Noorderwijk Alive is back : Het Berkemus criterium op 2/9

Herentals | Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 10.08.2022 - 07.35u

Parcours van Dodentocht in Bornem wordt door de hitte ingekort

Internationaal | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 10.08.2022 - 01.34u

"Hoogsensitief Groeien" organiseert eerste grote event voor hoogsensitieve personen in België

"Hoogsensitief Groeien" organiseert eerste grote event voor hoogsensitieve personen in België
Geel | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 10.08.2022 - 00.59u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto