U bent hier

De Hoge Mouw als hoofdkussen van een slapende reus

Kasterlee
12.10.2018 - 15.14u
Door: Mark Jaspers

Een nieuw, imponerend kunstwerk van het vermaarde kunstenaarsduo Gys Van Vaerenbergh krijgt een plek op het hoogtepunt van groendomein de Hoge Mouw.

Op het hoogste punt van de Hoge Mouw wordt deze herfst het beeld "A Giant Sculpture", de kop van een slapende reus, geïnstalleerd. De creatie van het voor landschapskunst befaamde kunstenaarsduo Gij Van Vaerenbergh werd vandaag voorgesteld. In het kader van de landschapsvisie en het toeristische meerjarenplan voor de Kempense Heuvelrug is dit artistieke landmerk de kers op de taart.

De Hoge Mouw is een paraboolduin waarvan het natuurlijke verloop door menselijke erosie werd afgetopt. Toch is de duin nog steeds op meerdere fronten een topper. Waar er vroeger kon uitgekeken worden over de omgeving, is dit vandaag een open en verzonken plek in het bos. Het zicht van weleer is verdwenen, maar de plek onderging een transformatie tot een stemmige buitenkamer in het bos, omzoomd door dennenbomen.

Gedeputeerde bevoegd voor Groen- en Recreatiedomeinen Jan De Haes: "Met deze nieuwe, artistieke interventie worden de diverse betekenissen van de duin – zowel natuurhistorisch als toeristisch – versterkt.

De onverwachte ontmoeting met dit bijzondere kunstwerk wordt voor de bezoeker een hoogtepunt. Op deze manier raken erfgoed, groenbeheer en toerisme elkaar op een respectvolle manier. We zijn ervan overtuigd dat dit een waardevolle aanvulling is op de vermaarde Kabouterberg."

Een reuzenhoofd in het zand

Het kunstwerk bestaat uit een fragment van een monumentaal standbeeld. Een hoofd wordt zo geplaatst dat het een deel lijkt van een groter ingegraven standbeeld. Zo wordt met de suggestie gespeeld dat het beeld ooit werd bedolven onder de paraboolduin, waarna het jarenlange spel tussen het zand en de wind het hoofd bloot heeft gelegd. Het is een scene die tot de verbeelding spreekt en waarmee op een eigentijdse manier naar de rijke geschiedenis wordt verwezen.

Het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh heeft een hedendaagse interpretatie gemaakt van een traditioneel standbeeld waarbij ze ernaar streven om het publiek hiernaar met andere ogen te laten kijken.

Ze slagen hierin door te spelen met het contrast tussen de herkenbaarheid van dit 'oerbeeld' en een bijzondere, hedendaagse constructiemethode: "We transformeren dit archetype van het standbeeld door gebruik te maken van een spel van fijne driehoeken in cortenstaal. Het hoofd krijgt daardoor een abstract en zelfs futuristisch karakter.

Het werk zou dan ook omschreven kunnen worden als een ruïne van de toekomst. Het gevoel van vergankelijkheid wordt versterkt door het maken van openingen in het beeld. De bezoeker krijgt vanuit de binnenkant een nieuwe blik op de omgeving."

Een reus voor een ambitieus toekomstplan voor de Kempense Heuvelrug

Onder de noemer 'Slapende Reus' werken Provinciale Groendomeinen Regio Kempen, projectcoördinator Toerisme Provincie Antwerpen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en Gemeente Kasterlee samen aan de toekomst van de Kempense Heuvelrug.

Het toeristisch ontwikkelingsplan - opgesteld op basis van een doorgedreven landschapsbiografie - focust op drie pijlers: betere infrastructuur, aantrekkelijke toeristische producten voor groot én klein en zorg voor het unieke landschap en erfgoed.

Toerisme Vlaanderen, Platteland Plus en Leader ondersteunen het project financieel.

Gedeputeerde bevoegd voor Natuur en Leefmilieu Rik Röttger: "Met een totaal van bijna 1,5 miljoen euro aan middelen - waarbij de Provincie en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete samen ongeveer de helft, Kasterlee bijna een kwart en Vlaanderen de rest investeren - wordt de Slapende Reus een van de meest ambitieuze provinciale projecten van de Kempen."

Voor het kunstwerk werd €150 000 vrijgemaakt, waarvan €100 000 vanuit de provincie. Via (Platte)Landschapsontwikkeling (PDPO - P+), een subsidie van de provincie samen met Europa en Vlaanderen, wordt hieraan € 50 000 toegevoegd.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto