EAGLES-300 : 'Geïntegreerde EU-energiestrategie - nucleaire organisaties ontwikkelen samen in Mol kleine reactor van nieuwe generatie'
Ansaldo Nucleare, ENEA, RATEN en SCK CEN richten het Eagles Consortium op om loodgekoelde kleine modulaire reactoren van de vierde generatie te ontwikkelen en commercialiseren.
Vier van Europa's toonaangevende organisaties op het gebied van nucleaire technologie – Ansaldo Nucleare, ENEA, RATEN en SCK CEN – hebben vandaag hun handtekening gezet onder de oprichting van het Eagles Consortium, een nieuw samenwerkingsverband dat tot doel heeft EAGLES-300, een loodgekoelde kleine modulaire reactor (SMR) van de nieuwe generatie, te ontwikkelen en commercialiseren.
De ondertekeningsceremonie vond vandaag plaats in de marge van de Europese Energieraad, in aanwezigheid van de Belgische minister van Energie Mathieu Bihet, de Italiaanse minister van Milieu en Energiezekerheid Gilberto Pichetto Fratin, de Italiaanse ambassadeur in Luxemburg Z.Exc. Carmine Robustelli, de Roemeense staatssecretaris bij het ministerie van Energie Cristian Bușoi en de Roemeense ambassadeur in Luxemburg Z.Exc. Alexandrina-Livia Rusu.
De overeenkomst verstevigt de samenwerking tussen de leden van het consortium en vertaalt deze in een solide verbintenis om bij te dragen aan een duurzamere implementatie van kernenergie. Dit bevestigt ook dat het project op schema blijft om tegen 2035 het eerste demonstratiemodel af te leveren.
Een cruciale stap in de ontwikkeling en commercialisering van een loodgekoelde generatie kleine modulaire reactor van de vierde generatie, die EAGLES-300 is gedoopt.
EAGLES-300 kreeg al een boost toen het in 2024 door de Governing Board van de European Industrial Alliance on Small Modular Reactors werd geselecteerd als een van de voorstellen voor de ontwikkeling van loodgekoelde snelle reactoren.
Deze Europese erkenning versterkt ons geloof in de loodgekoelde snelle reactortechnologie en benadrukt de kracht van het Eagles Consortium. Door de inspanningen te consolideren in één gecoördineerde structuur, versterkt het Eagles Consortium de industriële en technologische expertise van België, Italië en Roemenië om de ontplooiing van geavanceerde nucleaire technologie van de vierde generatie te versnellen en beschikbaar te maken voor Europa.
Het Eagles Consortium combineert industriële knowhow met diepgaande expertise in vloeibare metalen en betekent een belangrijke troef, niet alleen voor het bereiken van wetenschappelijke doorbraken, maar nog meer voor de commerciële toepassing van de technologie.
Een stap voorwaarts voor de kernenergie van de toekomst
Het Eagles Consortium zet zich in om Europa's leiderschap op het gebied van kernreactoren van de nieuwste generatie te versterken, in lijn met het EU-beleid inzake energietransitie en de behoefte aan betrouwbare, koolstofarme energiebronnen.
De EAGLES-300-reactor wordt ontworpen om betrouwbare, betaalbare en koolstofarme energie te bieden en zet een nieuwe standaard voor kleine modulaire reactoren. De belangrijkste kenmerken van EAGLES-300: Hoog vermogen en netflexibiliteit – dankzij een vermogen van zo'n 350 MWe ook geschikt voor industriële warmtelevering en waterstofproductie. Modulair ontwerp – lagere bouwinvesteringen in vergelijking met vorige generaties, snellere bouw en flexibele inzetbaarheid.
Geoptimaliseerd brandstofbeheer – de reactor zal gebruik maken van MOX-kernbrandstof, inclusief gerecyclede materialen, waardoor radioactief afval wordt verminderd en de duurzaamheid wordt verbeterd.
Demonstratiemodel en roadmap
Om de technologische en conceptuele maturiteit te garanderen, zal het Eagles Consortium gebruik maken van twee belangrijke testfaciliteiten: Mol, België – De LEANDREA-technologiedemonstrator zal zich richten op het testen van brandstof en materialen. Pitești, Roemenië – Het bestaande ALFRED-project zal worden opgewaardeerd om als opstap te dienen naar een commerciële uitrol.
Met de wereldwijde commercialisering van EAGLES-300 in 2039 als doel, kiest het Eagles Consortium voor een stapsgewijze ontwikkeling. Dit om de technische haalbaarheid en economische levensvatbaarheid te garanderen in elke fase.
“Met het EAGLES-consortium komen we niet alleen in een stroomversnelling, maar hebben we ook een sterke voorsprong. Door de krachten van vier toonaangevende Europese partners te bundelen, brengen we een schat aan complementaire expertise in.
Voor SCK CEN betekent dit dat we onze ruime ervaring op het gebied van reactorontwerp, pre-licensing en zware metaalvloeistoftechnologie kunnen inbrengen. Het is een technologische mijlpaal voor Europa en een strategische stap voorwaarts voor België.”
Peter Baeten, directeur-generaal SCK CEN.
Nucleaire revival? Dat is onze energietoekomst veiligstellen door een belangrijke strategische, industriële sector een nieuwe impuls te geven. Dat creëert werkgelegenheid, stimuleert onze wetenschappelijke uitmuntendheid en versterkt onze technologische soevereiniteit. Met het EAGLES-consortium speelt België een actieve rol in een Europese innovatiebeweging. We hebben de competenties, de middelen én de ambitie. Het is tijd om die troeven volop te benutten.
Mathieu Bihet, Belgisch minister van Energie.
QUOTES VAN ALLE PARTNERS EN ROEMEENS STAATSSECRETARIS BIJ HET MINISTERIE VAN ENERGIE
“Dit consortium brengt uitgebreide expertise, geavanceerde testfaciliteiten en complementaire competenties van alle partners samen. Door samen te werken binnen een gestructureerd Europees project creëren we de voorwaarden om innovatie om te zetten in een haalbare oplossing voor de markt.
EAGLES-300 is een duidelijk voorbeeld van hoe gecoördineerde inspanningen van de industrie en de onderzoekswereld de toekomst van de nucleaire technologie kunnen vormgeven, met als doel om tegen 2039 een volledig commerciële LFR te leveren en zo het leiderschap van Europa op het gebied van nucleaire energie van de volgende generatie te versterken.” Daniela Gentile, CEO van Ansaldo Nucleare.
“Het Eagles Consortium maakt gebruik van de meer dan 30 jaar ervaring van zijn leden op het gebied van loodgekoelde reactortechnologie en -engineering en bundelt zijn krachten om de ontwikkeling van EAGLES-300 te versnellen. Dankzij deze troef zal het consortium nog meer opvallen in Europa als een aantrekkingspool voor LFR-technologie en zal het de strategische en wetenschappelijke samenwerking op dit gebied verder uitbreiden om innovatie te stimuleren en een veilige en betrouwbare decarbonisatie van de energiemix te bevorderen”. Giorgio Graditi, directeurgeneraal van ENEA.
"De oprichting van het EAGLES-300-consortium zal een sterke impuls geven aan de ontwikkeling van geavanceerde SMR's. Door de capaciteiten van toonaangevende partners te bundelen, zorgt het consortium voor een efficiënter gebruik van experimentele en personele middelen en versnelt het de betrokkenheid van nieuwe generaties op het gebied van innovatieve nucleaire systemen. Dit is een belangrijke stap in de richting van een robuust en duurzaam proces voor de inzet van LFRSMR's.” Catalin Marian Ducu, directeur-generaal van RATEN.
"De vandaag ondertekende consortiumovereenkomst is zeer goed geïntegreerd in de energiestrategie van de Europese Unie. De LFR-technologie (Lead Cooled Fast Neutron Reactor) wordt ondersteund door de Europese Unie via de SNETP (Sustainable Nuclear Energy Technology Platform) en ESNII (European Sustainable Nuclear Industrial Initiative) initiatieven, voor de ontwikkeling van Generatie IV nucleaire systemen.
Wij zijn van mening dat het concept van EAGLES-300 in lijn is met de recente EU-doelstellingen om niet alleen schone elektriciteit te leveren, maar ook niet-energetische toepassingen zoals industriële kop en waterstofproductie. Het project is een perfect voorbeeld van sector overschrijdende innovatie en hybride technologieën zoals beschreven in de recente PINC-mededeling van de Europese Commissie.” Cristian Bușoi, Roemeense staatssecretaris bij het ministerie van Energie
OVER HET CONSORTIUM
Het Eagles Consortium is een strategisch partnerschap tussen Ansaldo Nucleare, ENEA, RATEN en SCK CEN, gericht op de ontwikkeling van de EAGLES-300 Small Modular Reactor (SMR) tegen 2039. Het gaat om een unieke samenwerking tussen toonaangevende Europese industriële bedrijven en nucleaire onderzoeksinstellingen. In tegenstelling tot louter op onderzoek gebaseerde initiatieven, zullen alle activiteiten van de werkgroep gericht zijn op commercialisering. Zo wordt een duidelijk traject gevolgd van onderzoek en ontwikkeling naar marktintroductie. Het Eagles Consortium richt zich op loodgekoelde snelle reactortechnologie van de vierde generatie, wat zich vertaalt in de ontwikkeling van de EAGLES-300, een commercieel levensvatbare nucleaire oplossing voor de toekomst.
Boeretang 200 , Mol, België