U bent hier

Elke Bormans: 'Red een kip uit een legbatterij door je adoptie'

Kempen regio | Vlaanderen
20.11.2016 - 22.36u
Door: Herman Gezelle

Elke Bormans heeft méér dan een hart voor dieren. Al toen ze nog een erg jong meisje was, was ze begaan om dierenleed te voorkomen. Ik ontmoet ze in haar buitenverblijf in Meerhout samen met Herentals Kamerlid Yoleen Van Camp. Met een groepje van (haar) dierenvrienden redt Elke vrijwillig kippen na 15 maanden hard labeur in een legbatterij van het slachthuis door ze ter adoptie aan te bieden.

'Het is prachtig om te zien hoe ze het pure buitenleven ontdekken en zich meteen goed voelen.'

In een riante kippenren onder de bomen scharrelen 10-tallen kippen rond. 2 dagen voordien zaten ze nog met 10.000-en soortgenoten bij elkaar in de pluimveestal van een kippenboer in Bekkevoort.

'Normaal waren ze intussen al een kopje kleiner gemaakt in het slachthuis', vertelt Elke Bormans (Leopoldsburg) van 'Red een kip uit een legbatterij'. 'Ik kocht ze vrij om ze vervolgens ter adoptie aan te bieden.

Deze kippen komen uit een vrij uitloopsysteem, maar de meeste kippen komen van een verrijkt kooiensysteem, de hedendaagse vorm van de legbatterijen. In de sector worden kippen na 15 maanden productie massaal afgedankt, waarna de stallen proper worden gemaakt en de cyclus met duizenden nieuwe dieren herbegint.'

Wens je een kip te adopteren, kan je contact nemen met elke.bormans@gmail.com . De adoptiekost bedraagt €5 per kip. De dieren moeten zelf afgehaald worden in Meerhout. Kijk ook op fb Red een kip uit een legbatterij - Elke Bormans.

'Grote madam, hart voor dieren'
Kamerlid Yoleen Van Camp : ' Elke is een grote madam. Net als ik heeft ze een groot hart voor dieren en offert al haar vrije tijd op voor de dieren. Het klikte dan ook meteen toen ik haar leerde kennen.

Met haar initiatief "Red een kip uit een legbatterij" geeft ze kipjes een (tweede) leven, nadat ze een jaar lang door de industrie uitgemolken worden.

De kippen zitten met (tien)duizenden opeengepakt, zien het daglicht niet maar wel twee keer per dag kunstlicht om extra te leggen en hebben geen (waardig) leven. De kipjes uit legbatterijen (heet nu "verrijkte kooi") zijn er absoluut het ergste aan toe, maar ik ben zelf ook geschrokken van de toestand van onze gevederde vrienden in "scharrel" of zelfs "vrije uitloop".

Kippen moeten hun vleugels kunnen spreiden, rondscharrelen en een warm vederdek en nest hebben.

Ik heb zelf al kippen geadopteerd uit legbatterijen, scharrel én zelfs bio vrije uitloop, en moest telkens vaststellen dat de legindustrie tot een ellendig pluimloos en dieronwaardig bestaan leidt.

Een paar weken na de adoptie al krijgen ze voor het eerst in hun leven een mooi vederkleed én ze leggen zeker nog eieren (nog af en toe een eitje). Ik kan iedereen aanraden om zo'n kip te adopteren.

De industrie droogleggen door eitjes van eigen raap te eten, en zeker niet van "verrijkte kooien" of "scharrel" helpt ook,' reageert Van Camp emotioneel.

Guy Verellen/ NNieuws

imageMeer nieuws

Veertien speelstraten tijdens de zomervakantie

Geel 17.06.2019 - 11.53u reading time7min

Deze zomer worden er in Geel 14 speelstraten georganiseerd. Een speelstraat geeft buren de kans om bij te praten, samen iets te drinken en elkaar beter te leren kennen. Bovenal krijgen kinderen vrij spel: voor één keer moeten ze geen rekening houden met het verkeer en kunnen ze naar hartenlust spelen in hun straat.

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto