De gemeenteraad van Heist-op-den-Berg bekrachtigde gisterenavond het protocolakkoord voor overtredingen op het gebied van stilstaan en parkeren en stelde de bijzondere politieverordening vast wat de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen in dit verband.

Al in 2013 werd de mogelijkheid aangegeven om - in een bijzondere lokale politieverordening - overtredingen op het gebied van stilstaan en parkeren te bestraffen met gemeentelijke administratieve sancties (GAS), m.a.w. administratieve geldboetes. Op deze manier kunnen de gemeenten zelf optreden tegen voertuigen die hinderlijk of gevaarlijk geparkeerd zijn.


Deze uitbreiding met sancties op overtredingen op stilstaan en parkeren wordt niet overal op evenveel enthousiasme onthaald. De uitbreiding ontstond nadat het parket te kennen had gegeven deze overtredingen niet meer te vervolgen. Hierdoor zou een vorm van rechteloosheid ontstaan. Een aantal burgemeester verzet zich ertegen, omdat ze vinden dat de rol van de lokale overheid in de eerste plaats moet zijn om dicht bij de burger te staan, niet om rechter te spelen. De afstand die nodig is om recht te spreken, is in hun ogen niet verzoenbaar met de rol van burgemeester.

Maar de politiezones van grotere steden in onze provincie – Antwerpen, Mechelen en Turnhout – hebben deze stap al gezet en zijn overgestapt op GAS-boetes voor overtredingen op stilstaan en parkeren. Dit brengt mee dat het verkeersboetefonds, waarin aanvankelijk het geld van de verkeersboetes terechtkwam en dan volgens een bepaalde verdeelsleutel terug naar de gemeenten vloeide, hoe dan ook een gevoelig stuk minder gevuld gaat zijn.

De kleinere gemeenten, zoals Heist-op-den-Berg, voelen zich nu enigszins genoodzaakt van te volgen, aangezien ze uiteraard niet willen opdraaien voor de financiële gevolgen.

GAS-boetes vanaf 1 mei 2015
De inbreuken worden ingedeeld in categorieën naargelang de ernst van de bedreiging voor de verkeersveiligheid en de mobiliteit. De geldboetes zullen 55 euro bedragen voor overtredingen uit categorie 1 en 110 euro voor overtredingen uit categorie 2 (bv. parkeren op plaatsen die voorbehouden zijn voor mensen met een handicap).