U bent hier

Hoe schadelijk is gsm-straling?

Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen
16.04.2018 - 15.45u
Door: Herman Gezelle

In Frankrijk is recent een gsm-toestel uit de rekken gehaald, omdat het toestel de stralingsnorm overschreed. Zijn die normen wel streng genoeg?

"Op korte en middellange termijn zien we niet veel negatieve effecten van gsm-straling", zegt stralingsexpert Guy Vandenbosch (KU Leuven) aan VRT NWS. "Dat wil niet zeggen dat het ook veilig is op lange termijn."

De Franse telecomoperator Orange haalde begin deze maand het toestel Hapi 30 uit de rekken. Zo'n 90.000 al verkochte toestellen worden teruggeroepen. Het gaat om een retro-aandoend klaptoestel zoals die in de jaren 2000 populair waren.

Het toestel, dat overigens niet in België verkocht werd, wordt van de markt gehaald, omdat het volgens de Franse stralingswaakhond ANFR de stralingsnorm overschreed. Die ligt -net als bij ons trouwens- op 2 watt/kilogram. Het toestel in kwestie klokte af op 2,1 watt/kilogram.

"Die norm duidt op welk vermogen (watt) er per kilogram wordt geabsorbeerd in het menselijke lichaam", legt stralingsexpert Guy Vandenbosch uit die het vergelijkt met de straling die een magnetron gebruikt om eten of drinken op te warmen. "Met die straling wordt bijvoorbeeld in amper enkele minuten tijd een glas met melk aan het koken gebracht. Hetzelfde gebeurt met het menselijke lichaam als u belt: het warmt op."

Belangrijke nuance: een gsm-toestel geeft zelden die maximale straling. "Het volle vermogen wordt enkel gebruikt als de ontvangst erg slecht is of er naar een netwerk wordt gezocht", klinkt het.

Veel rokers die rond hun 20e beginnen te roken, krijgen pas tegen hun 70e longkanker. Is hier iets gelijkaardigs aan de hand? Niemand kan het zeggen.

Hoe schadelijk is al die straling en zijn onze normen wel streng genoeg? "Een goede vraag", zegt Vandenbosch. "Op korte en middellange termijn zien we niet veel negatieve effecten van gsm-straling." Volgens de expert is het nog te vroeg voor effecten op langere termijn, daarvoor bestaat de technologie nog niet lang genoeg. (Lees het artikel op VRTNWS)

imageMeer nieuws

Inwoners Grobbendonk/Bouwel en personeelsleden lokaal bestuur mogen nieuw logo kiezen

Grobbendonk 25.03.2019 - 13.28u reading time2min

Sinds 1 januari 2019 wijzigde er heel wat binnen onze gemeente. Een nieuw bestuur ging aan de slag en gemeente en OCMW integreerden en vormen nu samen het lokaal bestuur Grobbendonk. Bij vernieuwing hoort ook een nieuwe look. Daarom steken we onze huisstijl in een nieuw jasje en kiezen we voor een nieuw logo!

'Persfotograaf een harde stiel, maar geeft enorme voldoening'

'Persfotograaf een harde stiel, maar geeft enorme voldoening'
Herentals | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland 25.03.2019 - 01.36u

KVV Dosko - KFC Lentezon 0-3 : bezoekers naar kop klassement

Kempen regio | Provincie Antwerpen 24.03.2019 - 23.41u

Expeditie De Bosprotters voor goede doel Natuurpunt

Expeditie De Bosprotters voor goede doel Natuurpunt
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.03.2019 - 21.19u

Nationale en provinciale voetbaluitslagen

Nationale en provinciale voetbaluitslagen
Kempen regio 24.03.2019 - 21.17u

Vandenbempt: "Als we speculeren komt Carrasco in de ploeg en verdwijnt Mertens"

Vandenbempt: "Als we speculeren komt Carrasco in de ploeg en verdwijnt Mertens"
Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 24.03.2019 - 10.14u

400 miljoen euro naar onderzoek voor CO2-opslag en -hergebruik

 400 miljoen euro naar onderzoek voor CO2-opslag en -hergebruik
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 23.03.2019 - 22.03u

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto