DIANA opent een brede waaier aan nieuwe toepassingen rond artificiële intelligentie.
Onderzoekers van imec en KU hebben de allereerste chip ontworpen die een digitale en analoge coprocessor combineert om berekeningen voor artificiële intelligentie te versnellen.
De DIgital and ANalog Accelerator, kortweg DIANA, voert verschillende soorten berekeningen automatisch op de meest energie-efficiënte manier uit. DIANA kan onder meer ingezet worden om robots efficiënt te laten berekenen welk voorwerp er zich in hun gezichtsveld bevindt en hoe ze dat voorwerp kunnen grijpen.
Artificiële intelligentie dringt razendsnel ons dagelijks leven binnen: van smartphones die het gezicht van hun eigenaar herkennen tot robotstofzuigers die rondslingerende sokken kunnen ontwijken.
Om zinvolle toepassingen mogelijk te maken die ons leven echt verbeteren, moeten deze apparaten nog sneller en beter kunnen interageren met hun omgeving.
De verwerking van de omgevingsbeelden, -geluiden of andere data vindt omwille van privacyredenen best op het apparaat zelf plaats, maar vraagt ook veel rekenkracht waardoor de batterij snel dreigt leeg te lopen.
Vandaag zijn sommige voertuigen en smartphones al uitgerust met een digitale processor die specifiek ontworpen is om berekeningen voor zulke artificiële intelligentie te versnellen.
Om een performante augmentedrealitybril, een autonome drone of een slimme robot mogelijk te maken, is er echter een nieuwe generatie AI-chips nodig die deze berekeningen veel energiezuiniger weet uit te voeren.
Twee jaar geleden ontwikkelden onderzoekers van imec een nieuwe chiparchitectuur waarbij de berekeningen door middel van analoge technologie rechtstreeks in het computergeheugen uitgevoerd worden.
Deze analoge accelerator maakt het mogelijk om het grootste deel van de bewerkingen tien tot honderd keer energie-efficiënter uit te voeren dan in een digitale accelerator.
Voor een ander deeltje van de bewerkingen is de rekenprecisie en programmeerbaarheid van een digitale accelerator dan weer beter geschikt. Om het beste van beide werelden te combineren, hebben onderzoekers van imec en KU Leuven met steun van de Vlaamse regering via het Vlaams AI-Onderzoeksprogramma een processor ontwikkeld die de analoge en een digitale coprocessor combineert.
Dat leidde tot DIANA, een nieuwe AI-chip die gefabriceerd werd door chipproducent GlobalFoundries.
De hybride chip voert automatisch de bewerkingen uit op de coprocessor die het meest geschikt is voor elke specifieke taak. DIANA combineert dus de voordelen van een analoge coprocessor (verwerkingssnelheid en energiezuinigheid) met de brede inzetbaarheid van een digitale coprocessor.
Dat opent een waaier aan nieuwe toepassingen die verder onderzocht zullen worden binnen het Vlaams AI-onderzoeksprogramma. Zo wordt bijvoorbeeld een robotarm ontwikkeld die voorwerpen automatisch kan herkennen en grijpen.
De verschillende rekenoperaties die voor de beeldherkenning en de robotaansturing nodig zijn, kunnen daarbij energie-efficiënt uitgevoerd worden op één en dezelfde chip.
"De sterk toenemende heterogeniteit in de algoritmes voor artificiële intelligentie vereist nieuwe hardware die de verschillende soorten berekeningen performant en energiezuinig kan uitvoeren.
Voor sommige toepassingen, zoals patroonherkenning, is een analoge coprocessor het meest geschikt. Voor andere toepassingen, zoals het redeneren over die observaties, is daarnaast ook een digitale coprocessor vereist.
De oplossing die we nu voorstellen combineert het beste van beide werelden op één compacte chip en voert berekeningen altijd op de meest energie-efficiënte manier uit, onafhankelijk van de specifieke toepassing", zegt Marian Verhelst, onderzoeksdirecteur bij imec en professor micro-elektronica aan de KU Leuven.
De onderzoekers stellen de resultaten volgende week voor op ISSCC 2022, een internationaal gerenommeerde conferentie rond elektronica.
Als onafhankelijk onderzoekscentrum verbindt imec zich ertoe zijn expertise in te zetten om de feiten rond technologie en innovatie helder en objectief weer te geven, en zo de maatschappij te helpen ze te begrijpen en te plaatsen.' Beeld imec
SKS Herentals zag KFC Herenthout in deogen voor een leuke oefenpot bij tropische temperaturen. De Heylen-boys gaven gas tot affluiten : 5-1.
De buitenschoolse kinderopvang Mol start op 1 september met enkele belangrijke wijzigingen.
Zo wordt het reservatiesysteem tijdelijk aangepast door personeelskrapte. Kinderclub Windekind verhuist van de Beukenbosstraat naar de dorpskern van Achterbos. Daarnaast wijzigt de locatie voor de opvang op woensdagnamiddag (lange opvang), snipperdagen en vakantiedagen voor de kinderen van Loewie (Rauw), Mowgli (Gompel) en Timon (Wezel).
1. Tijdelijke aanpassing reservatiesysteem
Van 12 augustus tot 10 september loopt er een nieuw openbaar onderzoek naar het project 'Melkerij' in de dorpskern van Achterbos.
De projectontwikkelaar Durban Ground-up diende een nieuwe, aangepaste aanvraag in nadat het eerste project werd geweigerd. Het nieuwe project omvat naast de afbraak van de voormalige melkerij, de aanpalende woning en het vroegere café Peir Oan ook de afbraak van de loods in de Melkerijstraat.
De algemene storing bij Telenet is opgelost. Dat laat een woordvoerster van de telecomoperator weten. Door de storing konden sommige klanten even niet bellen of sms'en.
Telenet kampte vanavond even met een technische storing. Een deel van de klanten kon niet meer bellen en sms'en. (VRTNWS)
Marc Vermeulen uit Turnhout wil een plaatsje in het Guinness Book of Records scoren als opa die het meest aantal gedichten voor zijn ongeboren kleindochter schreef.
221 exemplaren pende hij neer. "Ik haalde inspiratie uit een app die mijn schoondochter gebruikte.
Daarin werd de foetus vergeleken met een bepaalde grootte van een stuk groente of fruit", vertelt Marc. (VRTNWS)
De woningen van het nieuwe sociale-huisvestingsproject aan Zavelstraat/Ganzenplein krijgen half augustus zonnepanelen. Samen met een aantal sociale woningen in Temse zijn het de allereerste op sociale woningen in Vlaanderen.
'Het gaat om proefinstallaties voor het grootste zonnepanelenproject ooit in Vlaanderen', zegt schepen Bart Michiels (CD&V).
'De hele operatie wordt geleid door ASTER, een initiatief van de Vlaamse sociale huisvestingssector, dat investeert in duurzaam sociaal wonen.
Bijtgrage broers, alleskunners, jonglerende rocksterren en meer op Nederlands grootste circusfestival
Van 21 tot 30 oktober neemt het aantal open monden, gesperde ogen en samengeknepen billen in hartje Tilburg drastisch toe. Het grootste circusfestival van Nederland, Festival Circolo, strijkt dan neer in Spoorpark Tilburg voor tien dagen eigentijds circus van topkwaliteit.
Vandaag maakt het festival haar programma bekend voor de 10e editie. Een line-up gevuld met grensverleggers, waaghalzen en doorbijters.
De Vlaamse regering investeert €99.825 in Campus Sint-Lutgardis in Mol. "Een investering in scholenbouw is een investering in onze onderwijskwaliteit. En dus in onze eigen toekomst", klinkt het.
De Vlaamse regering investeert zo via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) €99.825 in Campus Sint-Lutgardis van het Katholiek Secundair Onderwijs in Mol.
Concreet gaat het om renovatiewerken aan gangen en leslokalen.
Voor de uitoefening van heel wat beroepen en functies of voor het verkrijgen van een vergunning moeten burgers en rechtspersonen aantonen dat ze geen gerechtelijk verleden hebben.
SKS Herentals ontvangt vanavond de buren van KFC Herenthout voor een zomerse oefenmatch. Aanvang 20u. Er zijn drankpauzes voorzien, ook in de kantine... De temperatuur in Herentals blijft vanavond boven de 30°C.