Chemiebedrijf Ineos wil een nieuwe propyleenfabriek bouwen. Antwerpen is een van de kandidaten voor de bouw. "Onze 'primaire refocus' ligt daar", bevestigt het bedrijf, al worden ook andere Europese locaties overwogen. Zo maakte het bedrijf maandag bekend.De Britse groep plant een "massief Europees expansieproject". Ze wil crackerinstallaties voor ethyleen in Schotland en in Noorwegen uitbreiden, goed voor 900.000 ton ethyleenproductiecapaciteit extra.

Voor Antwerpen wordt de opstart van een fabriek voor propaandehydrogenatie (PDH) overwogen. Die zou propaan aangevoerd uit de Verenigde Staten omzetten in propyleen. Die laatste stof wordt nu al in fabrieken in Lillo en Geel omgezet in polypropyleen, een veelgebruikte stof, onder meer in de automobielindustrie.

Volgens woordvoerder Richard Longden ligt de "primaire refocus" op Antwerpen, maar worden ook nog andere locaties overwogen. Engineering manager in België Jos Vanduffel weet dat er momenteel een economische analyse wordt gemaakt. "Die kijkt onder meer naar de investeringskost, tax-incentives en ook CO2-kosten. Daarbij wordt gekeken naar de overheid", klinkt het. Mogelijk is er tegen eind dit jaar duidelijkheid.

De nieuwe vestiging zou goed zijn voor zo'n 750.000 ton propyleen per jaar en zowat 50 jobs opleveren. De bouw van de fabriek zou drie tot vier jaar in beslag nemen.

"Deze projecten vertegenwoordigen de eerste substantiële investeringen in de Europese chemische industrie sinds vele jaren", zegt stichter en voorzitter van Ineos Jim Ratcliffe. "Samen zijn ze het equivalent van een nieuwe cracker van wereldformaat in Europa." Voor het hele project is sprake van een investering van 2 miljard euro.

Ineos heeft in België zes productievestigingen en een onderzoekslabo. De sites ontstonden na overnames van delen van BP, Dow, Solvay, BASF en Tessenderlo Group. In België worden vooral tussenproducten, kunststoffen en specialiteiten geproduceerd.

De mogelijke komst van een nieuwe Ineos-fabriek bewijst volgens essenscia Vlaanderen, de federatie van de chemie en life sciences, de slagkracht van de chemie in Vlaanderen. "De troeven van de chemie in Antwerpen - een logistiek platform van wereldklasse, operationele expertise in de chemieproductie en de beschikbaarheid van medewerkers met kennis van zaken - kunnen de doorslag geven om dit grootschalige investeringsproject ook effectief naar Vlaanderen te halen", zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia Vlaanderen, in een persbericht.

Beckx wijst er nog op dat het aantal investeringen in de chemiesector in Vlaanderen in stijgende lijn zit. In 2015 werd er voor het eerst meer dan 1 miljard euro geïnvesteerd en vorig jaar ging het zelfs om 1,5 miljard euro. Onder meer Kaneka in Westerlo, Lanxess in Lillo en Chevron Phillips Chemical in Tessenderlo kondigden onlangs investeringen in extra productiecapaciteit aan.

Borealis onderzoekt momenteel de haalbaarheid van een nieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH) van wereldklasse in Kallo. (belga)