Inge Pauwels,  holistisch dieren gedragstherapeute, coach, auteur, presentatrice en bezieler van Toscanzahoeve en Therapiedier vzw geeft zichzelf bloot.

Waar geloof je in?

Ik ben thuis katholiek grootgebracht, maar ben altijd zeer geïnteresseerd geweest in de natuur. Veel dingen kan je rationeel en wetenschappelijk verklaren, maar niet alles. Ik bedoel dan de verborgen aspecten van de werkelijkheid; de nog niet zintuiglijk waarneembare aspecten van het leven. Niet alles is te plaatsen of te verklaren met het verstand, maar we nemen het wel waar. Wekelijks ontdekt de wetenschap nieuwe dingen en daarom kies ik er voor het om bewust en respectvol in het leven te staan. Niet zweverig, maar open voor nieuwe en soms onlogische dingen. En met respect voor al wat leeft.


Ik ben dus zeer geïnteresseerd in esoterie, kruidenleer, druïsme en sjamanisme, maar los daarvan kan ik in mijn dagdagelijks leven ook zeer zakelijk en rationeel zijn. Het is een kwestie van balans te vinden tussen (aan)gevoel en gezond verstand.
Maar het houdt me enorm bezig om bewust met de dingen om te gaan. Ik ben zeker geen grijze, volgzame muis.

Ken je de liefde?

Ik heb het geluk dagelijks de onvoorwaardelijke liefde te mogen voelen van al de dieren in mijn leven. Daarnaast zijn er mijn liefdevolle ouders Jos en Lucienne en jongere zus Ella.
Ik ben een van de gelukkigen die fantastische mensen in mijn leven kent of gekend heeft, (vriendschappen en relaties) allemaal met hun eigen kwaliteiten en een spiegel naar mij toe, waar ik veel uit leer of geleerd heb.

Wat mannen betreft heb ik er een aantal in mijn leven: mijn vader, mijn partner, mijn hond, mijn kat(ten) en mijn medekindjes Matteo, en Kenai. Voor allen voel ik fantastisch veel liefde.

Waar kan je absoluut niet tegen?

Verspilling, bedrog, achterklap en dierenleed!

Wat is er werkelijk belangrijk, essentieel voor jou?

Essentieel in mijn leven zijn de natuur en de dieren.
Als hooggevoelige persoon zijn de momenten van cocoonen, rust, genieten en stilte voor mezelf en mijn gezin ook levensnoodzakelijk.
Ook vrijheid en open minded heid is zeer belangrijk.
En vertrouwen.

Wat wil je aan anderen geven?

Mijn kennis, mijn daadkracht, mijn "out-of-the box denken", mijn holistische visie, mijn respect en eerbied. Ik probeer niet te veroordelen en eerder met mededogen te kijken naar anderen. Maar "Don't fuck with me, because I fuck back!"

Wat betekent levenskwaliteit?

Levenskwaliteit is een juiste balans geven tussen werk en privé; je ambitie, je doelstellingen, je levensmissie realiseren, je daadkracht en genieten, tot rust komen, ontvangen, vertragen en verstillen. Tussen Ying en Yang. In Noord-Amerikaanse culturen wordt dit ook de vereniging van het blauwe en rode pad genoemd.

Op welke verwezenlijking ben je het meeste trots?

Op Toscanzahoeve. Tosca (hond) en hoeve (ouderlijke woning).
Toscanzahoeve is namelijk ontstaan een tijd na de moord op mijn hond Tosca. Onze toenmalige buurman wou hem niet in "zijn straat" hij begreep niets van het gedrag van mijn hond. Ik heb toen gezworen dat ik kan voorlichting zou doen bij mensen zodat dit bij anderen niet meer zal gebeuren en mensen dichter bij hun dieren zouden kunnen leven. Het doorgeven van kennis, het coachen van mensen in het begrip van dieren en de verbinding tussen mensen en dierenwereld is nog steeds een belangrijke motivatie.


Ik doe wat ik graag doe, dat geeft me inspiratie. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken. Bovendien heb ik als zelfstandige vrijheid in creativiteit, eigen uren, enzovoort... Ik doe mijn eigen ding en niet dat van anderen.
Mijn eerste boek was ook een super gevoel. Het was de geboorte van mijn eerste kindje ;-).

Waar krijg je energie van?

Chocolade;-)
De dingen doen die ik graag doe
Knuffelen met dierbaren
Lichamelijk genieten
Een wandeling in de natuur
Een nieuw creatief idee
Lekker eten
Reizen!

Wat zegt het begrip tijd?

Men heeft mij ooit geleerd dat tijd een kwestie is van prioriteit...
Tijd is kostbaar, benut hem wel.
Ondanks de invloed van mijn verleden en mijn blik op de toekomst, probeer ik me meer te focussen op het hier en nu, net zoals de dieren... niet vanzelfsprekend!

Heb je wel eens getwijfeld over belangrijke beslissing?

Het leven bestaat constant uit beslissingen want het leven staat niet stil maar is vol veranderingen. Veranderen en evolueren, de natuurlijke stroom en cyclus van de dingen, ... Hier heb ik het niet altijd makkelijk mee, soms wil ik gewoon de dingen blijven zoals ze zijn. Maar ik heb geleerd dat ik ten alle tijden de vrijheid heb om een nieuwe keuze te maken.
Want door te dromen en daarin gerichte actie te ondernemen, scheppen we onze realiteit. En soms ben ik te koppig en krijg ik het deksel op mijn neus; niet alles wat ik wil hoort bij mij...

Wat is een groot keerpunt in je leven?

Ze zeggen dat je leven en je lichaam om de zoveel tijd veranderd. De meeste veranderingen komen om de zeven jaar. Ik heb soms het gevoel op een snelweg te zitten in plaats van op een gewone weg. De dingen gebeuren snel achter elkaar en alles heeft zijn impact.


Het overlijden van mijn grootouders is zeker een belangrijke gebeurtenis. Het winnen van een voordrachtswedstrijd, het gaat studeren in de hogeschool van Antwerpen, het dodelijk ongeluk van mijn vriendin Wendy, mijn zwaargewond auto-ongeval, de moord op mijn hond Tosca, het starten van een eigen zaak Toscanzahoeve, het verhuizen naar mijn eigen stek, de kanker van mijn hond Raico, de geboorte van mijn drie metekindjes, het vaststellen van HSP en CVS, mijn eerste boek,...

Het zijn zeker stuk voor stuk belangrijke gebeurtenissen en desgevogend keerpunten in mijn leven. Ik ben geen slachtoffer en vindt dat deze gebeurtenissen kracht geven voor genezing, leerprocessen enzovoort. Want elke crisis en verandering biedt een kans en zo geeft het leven je mooie cadeaus. Ik heb geen impact op de dingen maar wel hoe ik ermee omga of op reageer.

Het grootste keerpunt was het overlijden van Raico in april 2013.

Wat is je grootste schrik?

Vroeger zou ik hier "alleen zijn" geantwoord hebben, maar daar heb ik leren mee omgaan en kan ik zelfs van genieten. Ook het donker is minder eng dan tijdens mijn kindertijd. Misschien de dood en het verliezen van dierbaren? Ze zeggen altijd dat vasthouden een vals gevoel van veiligheid en wilskracht is. Loslaten is zeker nog een thema in mijn leven. Zeker een leven zonder dieren.

Wat is de gelukkigste herinnering?

Kleine pasgeboren diertjes op de boerderij van mijn ouders als kind.

Wat is het belangrijste dat je leert in je relaties met dieren en mannen?

Dat mannen net als honden trainbaar zijn. Maar slechts tot op een bepaalde hoogte want het genetisch materiaal speelt ook een grote rol! Dingen aanvaarden zoals ze zijn is zeker van toepassing op beide. Het grote verschil is dat mannen voor zichzelf kunnen zorgen en dat je voor dieren verantwoordelijkheid draagt.


In het algemeen verschillen de dieren en mensen niet zo heel veel van elkaar. Desmond Morris schreef dat de mensen eigenlijk naakte apen zijn. Veel van de oorspronkelijke gedragingen van apen vinden we nog steeds bij ons mensen terug. We gaan bijvoorbeeld op dezelfde manier met angst om: vluchten, bevriezen of vechten.

Ook qua emoties en bewustzijn verschillen we als mens niet zoveel van onze huisdieren. Dit is iets om bewust mee om te gaan, zeker als ik aan thema's denk zoals de bio-industrie, dierproeven, het eten van dieren, dierenwelzijn enzovoort.

Hoe pak je gezondheid aan?

Zo bewust mogelijk. Ik neem kruiden in plaats van medicatie indien mogelijk, ik eet geen vlees en let op mijn voeding, ik probeer te bewegen, ik rook niet en geniet af en toe van een glaasje wijn of een witbier.
Ik probeer regelmatig te mediteren. Dat hoeft geen ingewikkeld ritueel te zijn, een ademhalingsoefeningen is ook voldoende. Het brengt rust in mijn lichaam en denken.

Ben je gemakkelijk tevreden met wat je hebt?

Hoewel ik hou van mooie dingen en mezelf te verzorgen, kan ik ook genieten en tevreden zijn met kleine dingen. Een regenboog in de lucht, een vlinder op een bloem, een schouderklopje van een vriend, een knuffel van mijn geliefde, een knusse kleine woning, een wandeling in het bos, een goed boek, ... daar kan ik van genieten.

Maar ik ben ook ambitieus en daadkrachtig en hou er van mijn creativiteit de vrije loop te laten gaan: te schrijven, te presenteren, te ontdekken en te reizen. En soms geniet ik te weinig van mijn gerealiseerde doelen en ben ik alweer achter een nieuw doel aan. Ik kan zeer streng zijn voor mezelf. Gelukkig is wie ik ben is niet hetzelfde als wat ik doe.

Met welk dier vergelijk je jezelf?

Met een tijger. Sensueel en vrouwelijk maar krachtig. Onafhankelijk.
Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.
Ik ben een vrouw met veel capaciteiten en je weet wat je aan me hebt.

Hoe komt het dat dieren ziek worden of gedragsproblemen vertonen?

Ik hanteer voor mezelf dierenspiegel®. Ik geloof en ervaar dagelijks dat huisdieren het gedrag, de emoties en/of ziektes van een baas kunnen overnemen en spiegelen.
Vandaar dat ik de dieren opvoed en train en de baasjes opleid en coach.

Ik geloof in een coachende en begeleidende manier van werken, niet in een veroordelende of afstraffende.
Leer mensen, als ze honger hebben, te vissen, in plaats van ze een vis te geven.
Zelf leer ik ook heel veel uit de lessen van de dieren op mijn pad.

Positieve en minder positieve eigenschap?

Ik geloof in de kracht van woorden en gedachten. Dus ik verkies om mijn eigenschappen niet negatief te noemen. Positief en negatief zijn trouwens subjectieve belevingen...
Een minder positieve eigenschap is het serieus zijn. Ik neem mezelf en de dingen vaak (te) serieus en zou wat meer humor mogen gebruiken. Ik heb wel een hekel aan sarcasme, dat vind ik trouwens geen humor. Ik denk dat dit komt door mijn hoog gevoel van verantwoordelijkheid.
Een positieve eigenschap is zeker mijn zorgzaamheid en gevoeligheid. Ik kan me gemakkelijk in personen en situaties inleven.

Kan je makkelijk vergeten en vergeven?

Ik denk hierbij dadelijk aan personen en gebeurtenissen in mijn kindertijd. Dan besef ik dat dit zeker nog een werkpunt is. Ik ben ook maar een mens he... Dieren zijn daar veel beter in!

Krijg je ook tegenwind?

Natuurlijk. Je kan niet voor iedereen goed doen, hoe graag ik dat ook zou willen. Maar ik ben enkel mezelf verantwoording verschuldigd. Ik heb een bepaalde visie op de dingen en doe vaak aan pionierswerk, dat hoort bij mij. Ik kan niet verlangen dat iedereen diezelfde visie heeft of op hetzelfde tijdstip ergens klaar voor is. Ik sta wel open voor anderen hun mening. Dat geeft ook mij de kans om van hun te leren en om zo te groeien.

Waar hoop je op?

Ik wens voor een diepgaande verbinding tussen mens, dier en natuur.

Wil je Inge nog beter leren kennen? Lees dan nu haar boek 'Uit het leven van een holistisch dierengedragstherapeute'. Je kan het boek in onze winkel bestellen.