Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jean-Paul Byloo is nieuwe stadsdichter van Geel

Op Gedichtendag maakte de bibliotheek de nieuwe stadsdichter bekend. Jean-Paul Byloo neemt de ‘schrijfveer’ over van Maarten Vanhoof en zal de komende twee jaren poëzie verder uitdragen in Geel. In zijn eerste gedicht ‘een warme deken’ staat de stad symbool voor zorgzaamheid.

De komende twee jaar zal nieuwe stadsdichter Jean-Paul Byloo minstens twaalf gedichten maken. Deze gedichten gaan over Geel, haar inwoners of (opvallende) gebeurtenissen in de stad. Op speciale gelegenheden geeft hij publieke voordrachten van deze gedichten. Samen met de bibliotheek organiseert hij activiteiten die poëzie en dichterschap centraal stellen.

“Een stadsdichter draagt bij tot de cultuur van onze stad”, vertelt schepen van cultuur Pieter Cowé. “Door creatief en verrassend te werk te gaan, bereikt hij Gelenaren die uit zichzelf minder affiniteit hebben met poëzie. Dankzij hun vorm en inhoud kunnen de gedichten van de stadsdichter Gelenaars een andere, frisse blik geven op poëzie en hen betrekken bij het gemeenschapsleven.”

Geel als symbool voor zorgzaamheid

Het allereerste gedicht van de nieuwe stadsdichter ‘een warme deken’ staat voor wat Geel uniek maakt: het hartelijke en zorgzame. Een poster met het gedicht vind je binnenkort in de wachtzalen van stadsdiensten en Geelse zorginstellingen en in de leraarslokalen van scholen. Je vindt het gedicht terug op de website van de bibliotheek en in het straatbeeld.

Bekendmaking nieuwe stadsdichter

Op donderdag 26 januari organiseerde de bibliotheek een avondwandeling langs de Weesgedichten in het stadscentrum. Aan het begin van deze wandeling gaf de eerste stadsdichter van Geel, Maarten Vanhoof, officieel de ‘fakkel’ door aan Jean-Paul Byloo. Deelnemers mochten dus als primeur de nieuwe stadsdichter leren kennen én meteen aan het werk zien. De stad is eerste stadsdichter Maarten Vanhoof heel dankbaar voor zijn inzet en bijdrage de afgelopen twee jaren.

Weesgedichten in het centrum

Tot en met 14 februari kunnen Gelenaars de Weesgedichten in het centrum komen ontdekken. Hier zitten ook gedichten van de nieuwe stadsdichter tussen. Op deze websitepagina vinden Gelenaars een overzicht van alle locaties waar de Weesgedichten terug te vinden zijn. Dankzij deze interactieve kaart kunnen ze makkelijk hun eigen wandelroute langs de Weesgedichten uitstippelen.

Deel dit artikel